YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Salten les alarmes: Dos possibles casos de variant sud-africana a Espanya

Els dos pacients provenien de Tanzània i Senegal i ja estan aïllats a l'espera dels resultats

Imatge de dos sanitaris transportant un cadàver
Imatge de dos sanitaris transportant un llit durant la pandèmia. | GTRES

Salten les alarmes de nou a Espanya per les noves variants de coronavirus, que preocupen els experts des de la seva arribada al nostre país. Aquesta vegada ha estat Jesús Aguirre, conseller de Salut i Famílies de la Junta d'Andalusia, que ha llançat una advertència: s'estudien dos nous possibles casos de la variant sud-africana de la Covid-19 a la comunitat. Cal recordar que ja es va confirmar un primer cas d'aquesta soca sud-africana a Espanya, concretament a Galícia. Es tractava d'un home de 30 anys havia viatjat recentment a Sud-àfrica per feina. El pacient no va necessitar ingrés hospitalari. Ara podrien sumar-se dos nous casos de la variant a aquest primer contagi.

En aquest cas es tracta de dues persones que haurien arribat de Tanzània i del Senegal i que ara mateix estan pendents de rebre els resultats de la prova de Covid-19. En qualsevol cas, Aguirre, que ha intervingut a Canal Sur Ràdio just el dia en què es compleix un any exacte de l'inici del primer estat d'alarma, ha fet una crida a la prudència, recordant que «noves variants són noves complicacions». Recordem la gran preocupació que va desencadenar la irrupció d'aquestes noves soques, com la sud-africana, la britànica o la brasilera que, segons alguns experts, poden tenir més transmissibilitat i resistència. Les noves soques han posat en alerta tot Europa i han aconseguit que la pandèmia torni a estar fora de control en alguns països que ja s'estaven recuperant.

Els dos pacients estan aïllats a l'espera de resultats

De moment, ha recalcat el conseller andalús, el més important és mantenir totalment aïllades aquestes dues persones i treballar en la traçabilitat dels seus contactes per acotar amb màxima rapidesa l'abast del seu contagi, especialment en el cas que es tracti de la variant sud-africana de Covid.

Jesús Aguirre ha volgut acabar la seva intervenció amb un missatge d'esperança, posant l'accent precisament en «la gran esperança» que suposa la vacuna contra la Covid. Espera, segons ha dit el conseller, comptar amb unes 300.000 dosis setmanals durant el mes d'abril, que defineix, si tot surt com espera, com «un mes de desplegament» pel que fa al pla de vacunació i l'administració del fàrmac.

Tanmateix, i sense deixar l'assumpte de les vacunes de costat, Jesús Aguirre ha lamentat també la «intranquil·litat» que suposa «no tenir una xifra de vacunes segura», cosa que acaba alterant els grups establerts i, en general, el pla de vacunació previst pel govern de Pedro Sánchez . Els retards en el lliurament de vacunes s'han donat des que es va posar en marxa el pla de vacunació i, de fet, segueix havent-hi problemes. Brussel·les ha denunciat aquesta setmana l'incompliment dels contractes per part d'alguna farmacèutica, que no compleix amb les quantitats pactades pel que fa a producció i posterior distribució de les dosis.

Segons Aguirre, Pfizer ha confirmat unes 190.000 dosis setmanals al mes d'abril, que se sumaran a les vacunes que té previst enviar Moderna i Johnson & Johnson, de Janseen, encara que sobre aquesta última Aguirre no ha transmès gaire esperança en rebre una gran quantitat de dosis, atès que ha estat l'última a aprovar-se. Sigui com sigui, el conseller de Salut i Famílies de la Junta d'Andalusia ho té molt clar: «La solució més clara és la vacuna».

Pel que fa a l'avanç de la pandèmia a Andalusia, Aguirre ha destacat que no s'estan produint nous ingressos hospitalaris de persones grans en residències, ja vacunats, el que és, per descomptat, una bona notícia i un primer pas per a la recuperació de certa normalitat. «Després d'un any estan sortint al carrer, veient als seus familiars i no tenim positius», afegia Aguirre.


Comentaris

envia el comentari