Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos agents de la Policia Nacional d'esquena

Salten les alarmes per l''Estafa de la Sol·licitud': la Policia recomana parar atenció

Els ciberdelinqüents recorren a nous mètodes per aconseguir els diners aliens

Gran part de les operacions que duem a terme durant el dia a dia es fan a través d'Internet. Ens trobem davant d'un canal força segur, tot i que sempre podem trobar-nos amb algú que intenti enganyar-nos. De fet, la Policia Nacional ha advertit d'un nou mètode d'estafa que és conegut com l''Estafa de la sol·licitud'.

Els ciberdelinqüents s'aprofiten de les facilitats que ofereixen les aplicacions de compravenda de segona mà. Hi troben un gran nombre d'usuaris, i són capaços de treure a la llum tot el seu enginy per enganyar-los en les transaccions.

En general, la majoria es decanten per plataformes que resulten molt conegudes. És el cas de Vinted o Wallapop. Exerceixen una tasca d'intermediaris a l'operació entre el venedor i el comprador.

D'aquesta manera, es garanteix que el tràmit es dugui a terme de la manera més correcta per a totes dues parts. Tot i això, els estafadors saben desenvolupar-se de meravella en aquest espai digital i saben com estafar les seves víctimes.

En què fixar-se per no ser enganyat?

Fa uns mesos, la Policia Nacional enviava un avís als usuaris d'aquestes aplicacions que utilitzessin com a mètode de pagament Bizum. Recomanaven als venedors que comprovessin que a les notificacions aparegués «recepció» i no «sol·licitud» de diners.

Unes mans subjectant un telèfon mòbil que té l'aplicació de Bizum oberta
Demanen extremar les precaucions amb les operacions que es facin per Bizum | Getty Images

Quan el comprador els realitza l'ingrés a través d'aquest sistema, arribarà un avís al mòbil informant-lo. Però, els delinqüents es mostren astuts, i en comptes de fer l'abonament, fan una petició que acceptin una sol·licitud d'enviament de diners. D'aquesta manera, si el venedor dona el seu 'ok' la quantitat reclamada s'enviarà a l'altre usuari, publica 20 Minutos.

És molt fàcil caure al parany d'aquests estafadors. La policia va detectar diversos casos en diferents punts del país. A principis d'any, informaven de la detenció de dues persones per aquest motiu a San Fernando (Cadis) i a Estepona (Màlaga).

Expliquen que «captaven les víctimes a través de plataformes de compravenda d'articles de segona mà». En lloc d'efectuar l'abonament per l'article adquirit, «enviaven sol·licituds d'enviament de diners», afegeixen.

Utilitzar els mitjans habilitats per les plataformes

La major part de les plataformes que ofereixen aquesta classe de serveis disposen de mitjans segurs per fer les transaccions. Ells fan d'intermediaris i s'encarreguen que tot transcorri amb total normalitat, sense incidències. En cas que hi hagi algun contratemps, ells s'ocuparien de donar una solució.

Tot i això, els ciberdelinqüents intentaran convèncer les seves víctimes perquè les operacions es duguin a terme per vies externes. Per alliberar-se del control de les aplicacions, proposen utilitzar canals externs de comunicació com WhatsApp. Esgrimeixen que sol resultar més ràpid i a més es poden estalviar les comissions.

La Policia Nacional aconsella utilitzar sempre les opcions que ofereixen les aplicacions. D'utilitzar Bizum com a mètode de cobrament, seria convenient fixar-se bé en allò que acceptem. Si has caigut al parany i ja és massa tard, no dubtis a denunciar-ho a les autoritats.

Encara que tu tinguis problemes per recuperar aquests diners, el més segur és que hi hagi més gent a la teva mateixa situació. Així, també s'evitarà que altres puguin ser víctimes d'aquest intent d'estafa.

Un ciberdelinqüent duent a terme un frau mitjançant un ordinador
Els ciberdelinqüents se les enginyen amb els diners aliens | Getty Images

 

Una altra estafa denunciada

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

La Guàrdia Civil va avisar fa uns mesos un nou mètode d'estafa. Els ciberdelinqüents mostraven interès per un producte d'aquestes aplicacions i així els traslladaven als venedors.

Demanaven continuar amb les negociacions mitjançant un servei de missatgeria instantània. Arribat el moment, els comunicaven que el pagament s'havia efectuat i els remetien un enllaç fraudulent que es feia passar per la plataforma de compravenda en qüestió.

Els redirigia a una pàgina falsa on havien d'introduir les dades bancàries. Amb aquesta informació, els estafadors podrien carregar als seus comptes tota mena de compres.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!