La sorpresa de Salut en demanar infermeres voluntàries per a la vacunació a Catalunya

La consellera Alba Vergés ha enviat un «agraïment immens» a les professionals sanitàries

La consellera de Salut, Alba Vergés, al Parlament de Catalunya
Alba Vergés ha assenyalat que unes 900 infermeres s'han mostrat disposades a participar en la campanya de vacunació | cedida

Unes 900 infermeres s'han apuntat a la crida del Departament de Salut per cercar professionals que vulguin format part dels equips que vacunaran contra la Covid-19 a Catalunya. Així ho ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha recordat que necessitaven 500 infermeres per formar 25 equips.

«En tenim 900 en menys d'un dia, 900 infermeres del país s'han posat a disposició», ha celebrat la consellera. Vergés ha enviat un «agraïment immens» a aquestes professionals i ha recordat que porten des del març «sent-hi al costat de la gent d'una manera o altra». D'altra banda, ha garantit que aquestes infermeres rebran una «compensació adequada» per aquesta tasca addicional.

Infermeres de Catalunya aposta per compensacions econòmiques i professionals

De fet, aquest dimarts el sindicat Infermeres de Catalunya ha demanat precisament que es compensi econòmicament i professionalment les infermeres que es destinaran a la vacunació de la Covid-19. En un comunicat, s'ha mostrat escèptic sobre els bons resultat de la crida a infermers i infermeres perquè decideixin sumar-se als professionals que formaran els 25 equips per a la vacunació.

«No tenim gaire bona experiència amb aquest tipus de crides i de com, després de respondre i treballar durament en plena pandèmia, les infermeres no han estat degudament compensades», ha afirmat. En el cas de noves contractacions, ha reclamat «condicions dignes» per als nous professionals.

Catalunya aposta per incrementar el nombre de professionals sanitaris

Catalunya incrementa un 13% l'oferta de formació sanitària especialitzada amb un total de 1.630 places en la convocatòria 2020-2021. És el total de places que s'ofertaran per formar futurs residents en una cinquantena d'especialitats de medicina, infermeria, farmàcia, psicologia, biologia, física i química, entre altres.

En medicina s'ofertaran 1.244 places MIR (102 més que el 2019), mentre que en la infermeria se n'oferiran 294 (95 més). Segons ha destacat la directora general de Professionals de la Salut de la Generalitat, Montserrat Gea, són màxims històrics. La convocatòria ja ha estat publicada i l'examen es farà el 27 de març del 2021. Serà a meitats de juny quan els examinats podran triar plaça i es farà l'adjudicació perquè s'incorporin com a residents entre el 15 i el 16 de juliol del 2021.


Entre les especialitats amb major increment absolut en nombre de places hi ha medicina familiar i comunitària (+38). Destaca també la geriatria, que suma 16 places noves i se situa com l'especialitat amb major increment relatiu en nombre de places. 


En el cas de la infermeria aquest creixement relatiu encara és més accentuat i arriba al 212%, passant de les 2 places acreditades ofertades fins ara a oferir-ne 25. Per tant, hi ha 17 places més. També destaca l'augment relatiu de l'especialitat d'Infermeria d’atenció familiar i comunitària (+111,6%), que guanya 67 places més.


La pandèmia de la Covid-19, ha reconegut Gea, ha «influït» en l'oferta de places en el sentit que les especialitats que estan directament relacionades amb la pandèmia són unes de les especialitats que s'han prioritzat. Amb tot, la directora general de Professionals de la Salut ha matisat que els criteris per a planificar les places responen bàsicament a les necessitats d'aquelles especialitats d'acord amb les jubilacions previstes. També es planifica segons les necessitats d'acord amb els plans de salut. Un cop identificades les necessitats, es concreten el nombre de places i es distribueixen pel territori. 


Sobre el fet que s'incrementin tant algunes especialitats d'infermeria, Gea ha precisat que pugen molt perquè tenen una història molt jove i per tant hi havia poques places formatives acreditades. Pel que fa a la resta d'especialitats que no són del camp de la medicina ni la infermeria, la de psicologia clínica tindrà 43 places, mentre que farmàcia hospitalària en tindrà 23, i altres professions (biologia, física, química, etc.) se'n repartiran 26.


L'oferta global a Catalunya del total d'especialitats, amb 1.630 places, és la segona més elevada de l'Estat per darrere de Madrid, que convoca 1.722 places. El creixement de més de 189 places aprovades pel departament de Salut suposa invertir uns 9 milions d'euros més respecte a la convocatòria anterior.


Entre el juliol i el setembre del 2021 els centres acolliran dues cohorts de residents de primer any, ja que els de la pròxima convocatòria s'incorporaran al juliol i els que s'han incorporat enguany compliran el primer any de residència al setembre.  Els residents de primer any d'aquest any havien d'incorporar-se, com cada any, al juny, però ho van fer al setembre perquè l'adjudicació de les places no es va poder fer amb marge a causa de la irrupció de la pandèmia.


Comentaris

envia el comentari