Entre el 8 i el 10% de les persones que sol·liciten una cita per vacunar-se de la Covid-19, no s'hi presenten. Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública, ha lamentat aquest fet i ha fet «una crida» a què els ciutadans vagin o anul·lin les cites que han demanat, perquè no s'incrementi la feina del personal sanitari. Aquest fet, ha explicat el secretari, que la no assistència a les cites concertades de vacunació és «un problema seriós», perquè quan es descongela la vacuna de Pfizer té una vida útil de cinc dies.
«Per cada cita que no s'omple, els equips han de fer tres trucades per trobar una persona. Si no han vingut 500 persones, això vol dir 1.500 trucades que se sumen a la resta de feina que han de fer», ha apuntat Argimon. D'altra banda, Carmen Cabezas, la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, ha recordat que la cita de vacunació es pot desprogramar fàcilment a través de la web vacunacovidsalut.cat o trucant al 061.
Un «oci nocturn reglat»
Un dels temes que porta més cua és la reobertura de l'oci nocturn a Catalunya. Argimon, sobre aquest tema, s'ha mostrat favorable a un «oci nocturn reglat». D'aquesta manera, segons el secretari de Salut Pública, es pot «evitar» imatges com les que es van veure la nit del dissabte en què va decaure el toc de queda al territori. No obstant això, ha demanat que s'ha de tenir en compte que «no estem en una situació normal, estem encara en pandèmia, però hem d’anar normalitzant la situació, i això vol dir obrir controladament».
Així mateix, sobre l'obertura de l'oci nocturn, ha dit que «és un dels sectors que més ha patit des del punt de vista econòmic». Ha explicat que en la reunió que van mantenir divendres passat van parlar d'un calendari i una reobertura controlada.
«Lluita» perquè no es limiti l'edat de la vacuna de Janssen
La comissió de Salut Pública ha portat a debat aquest dimarts si es pot administrar la vacuna de Janssen als grups de menys de 60 anys. Segons explica Argimon, la principal discussió que hi ha al voltant d'aquest vaccí és qui el pot rebre i no el calendari de la seva administració. A més, ha recordat que el Departament de Salut ha «lluitat» perquè no es limiti l'edat per rebre aquesta vacuna.
Així mateix, Argimon ha confirmat que els temporers seran un dels grups que es vacunaran amb Janssen.
El futur d'AstraZeneca
La segona dosi d'AstraZeneca que s'ha d'administrar a tots aquells que han rebut la primera està pendent de confirmació. Després que la Unió Europea poses en dubte la renovació del contracte amb la farmacèutica a partir del juny i s'està pendent si es deixa fer nous contractes a partir d'aquesta data. Cabezas s'ha mostrat convençuda que les dosis previstes per administrar la segona dosi als majors de 60 anys seguiran arribant, tot i que s'hauran d'esperar a rebre'n la confirmació.«En principi pels de més de 60 anys que els tocaria una segona dosi, el més normal és que la tinguem, van arribant les vacunes», ha exposat. I als menors de 60 anys ha dit que encara s'ha de decidir quina vacuna se'ls administra.
Bones dades i menys gent greu per la campanya de vacunació
El secretari de Salut Pública ha avançat que, a partir de divendres, l'evolució de la pandèmia serà encara millor i la xifra de casos positius pot ser de 6.500 i ha constatat «una baixada dels principals indicadors». Amb tot això, Argimon ha assenyalat que «anem en la bona direcció, però, com sempre, estem en una carrera de fons, no podem abaixar la guàrdia i la pandèmia ni de bon tros ha acabat».
Les bones dades, junt amb la velocitat que està agafant la campanya de vacunació, Argimon ha exposat que, a mitjans de juny, ja s'haurà vacunat el 80% de les persones que ingressen a les UCI, és a dir, les majors de 50 anys. D'altra banda, Cabezas ha actualitzat les xifres de vacunes administrades i ja se n'han posat 3.186.436 (94,7% del total de 3.364.940 vacunes rebudes fins divendres) i, amb data de 10 de maig, un 13,4% de la població ja té la pauta vacunal completa.
La campanya de vacunació va de rècord en rècord pel que fa a les vacunes administrades. Per primera vegada, aquesta setmana s'han superat les 400.000 dosis posades.
La situació dels cribratges efectuats a l'entorn universitari ha acabat amb 36.270 estudiants que s'han fet les proves PCR, el resultat de les quals indica una positivitat del 0,46%. I, en el cas dels cribratges poblacionals, s’han realitzat un total de 5.510 proves amb una positivitat de l’1,60%.