Aquest 27 de desembre es compleix un any de la primera vacuna contra la Covid-19 que es va administrar a Catalunya. La va rebre la Josefa Pérez, una dona que llavors tenia 89 anys, resident a la residència Feixa Llarga de l'Hospitalet de Llobregat. Des de llavors, s'han administrat 13,2 milions de dosis, que segons el Departament de Salut han evitat entre 10.000 i 13.000 ingressos a les UCI dels hospitals catalans.
Aquestes xifres les ha posat sobre la taula la secretària de Salut Públic, Carmen Cabezas, durant l'acte de reconeixement als professionals sanitaris vinculats a la vacunació. En la seva intervenció, ha afegit que les més de 13 milions de punxades que s'han fet han evitat prop de 400.000 contagis i unes 80.000 hospitalitzacions.
«El repte més important de la nostra història»
Cabezas ha recordat que el procés de vacunació «ha estat el repte més important de la nostra història recent», tot i que ha assegurat que ha estat un èxit col·lectiu. Així mateix, ha destacat que l'administració dels vaccins «s'ha modulat en funció de la disponibilitat de dosi, els grups prioritaris i també la demanda de la població».
Per la seva banda, la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, ha agraït el treball dels professionals sanitaris, tot recordant que «pandèmia encara no ha acabat».
Els sanitaris reconeixen «cansament»
Per la seva banda, els sanitaris, que també han pres la paraula durant l'acte, han assenyalat que pateixen «cansament», alhora que han reclamat a la població que compleixi les recomanacions dels experts per poder posar fi a la pandèmia. En aquest sentit, la coordinadora del punt de Fira de Barcelona, Lorda Carrés, ha assegurat que malgrat que estan cansats, també estan «contents» de continuar immunitzant la població.
Per la seva banda, la tècnica administrativa i de planificació de punts de vacunació de la Regió Metropolitana Nord, Leyre Martínez, ha assegurat que «estem cansats, la ciutadania també ho està, però hem de continuar vacunant perquè acabi tot això».
Finalment, la infermera de vacunació pediàtrica de Reus, Sandra Paixà, ha recordat «algun moment tibant» quan es va començar a demanar el certificat Covid per accedir a l'oci nocturn i a bars i restaurants, quan es va incrementar la demanda i les cues en els punts de vaccinació es van incrementar.