El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, explicant l'última hora de la vacunació a Catalunya

Salut demana administrar la vacuna d'AstraZeneca també als col·lectius de gent gran

Josep Maria Argimon també ha posat sobre la taula un hipotètic retard de l'administració de la segona dosi, per «maximitzar» la vacunció

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha comparegut aquest dimarts a la tarda per informar del procés de vacunació contra la Covid-19 a Catalunya, al costat de la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, la doctora Carmen Cabezas. En aquest sentit, Argimon ha llançat una petició molt clara sobre la vacuna d'AstraZeneca: «Demanem que s'ampliï l'edat de vacunació». 

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Alhora, Argimon ha posat sobre la taula un hipotètic retard en l'administració de la segona dosi de la vacuna, per a poder «maximitzar» el procés, i fer més efectiu el pla establert. «Podem arribar, amb una dosi, una efectivitat per evitar una malaltia greu del 85%», ha insistit, al mateix temps que s'ha mostrat favorable que aquesta decisió es prengui en el marc de l'estratègia europea de vacunació. La doctora Cabezas també ha indicat que aquest canvi serviria per a «aconseguir una protecció més poblacional». 

Argimon aposta per administrar la vacuna d'AstraZeneca a gent gran

Argimon ha assenyalat que ja hi ha evidències científiques sobre el funcionament del vaccí d'Oxford també en gent gran, i que «ningú té el topall d'Espanya». «Estem vacunant persones de 32 anys i necessitem vacunar gent més gran. No té sentit que no estiguem vacunant persones de 55 a 65 anys i estiguem vacunant la població més jove», ha insistit. 

Alhora, ha destacat la importància de la immunització de la població gran, sobretot en cas que arribi una nova onada d'infeccions. «Si ve una quarta onada, ha d'estar vacunada la gent més gran», ha dit. Argimon considera que «són unes setmanes claus», i la manera d'avançar en el procés d'immunització «és essencial». Finalment el doctor ha reconegut que la variant britànica «és la superdominant» a Catalunya, i que també s'han identificat set casos de la brasilera i sis de la variant sud-africana. 

Partidari de «donar aire» també la setmana vinent

Per la seva banda, la doctora Cabezas ha assenyalat que, a Catalunya, han estat administrades, ara per ara, un total de 789.980 dosis de vacunes contra la Covid-19. El seu efecte es nota clarament a les residències, on és «pràcticament de zero». Però és que, a més, en l'àmbit educatiu «un 60% del personal» ha rebut un dels vaccins contra la malaltia. 

De totes maneres, Argimon ha insistit que «per fer previsions, hem de saber quantes vacunes tindrem». «Si no sabem quantes vacunes tindrem ni quan arribaran, no podrem fer previsions». La doctora Cabezas sí que ha afegit que les dosis de Pfizer que arribin seran per a administrar la segona dosi a la gent gran. Finalment, sobre la possibilitat d'aixecar més restriccions, especialment de mobilitat, la setmana vinent, l'expert s'ha limitat a reiterar el seu missatge habitual: «Hem de donar aire».