Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una professional del CAP Bordeta-Magraners de Lleida vacunant-se de la grip al centre sanitari lleidatà

Salut habilitarà 635 espais fora dels CAP per a la vacunació de la grip

Salut recalca que aquest any la vacunació de la grip és «més important que mai»

Imatge d'una professional del CAP Bordeta-Magraners de Lleida vacunant-se de la grip al centre sanitari lleidatà
Salut ha fet una crida per a vacunar-se «massivament» contra la grip | Catalunya

Salut habilitarà 635 espais complementaris als centres d'atenció primària (CAP) per a la campanya de vacunació de la grip d'aquest any, que oficialment comença aquest dijous. Seran centres cívics, biblioteques, pavellons i altres equipaments per als casos en què els CAP no poden habilitar un doble circuit.

Un dels grans objectius de la campanya és ampliar la cobertura entre els grups de risc, com són les persones a partir dels 60 anys, amb factors de risc i embarassades, entre altres, i per primera vegada s'hi inclouen els docents. Salut recalca que aquest any la vacunació de la grip és «més important que mai» per evitar coinfeccions amb la covid-19 entre els col·lectius amb més risc de complicacions i per descongestionar el sistema sanitari.

Johnson&Johnson atura temporalment la investigació

Johnson&Johnson ha aturat «temporalment» l'assaig clínic de la vacuna contra la covid-19. La companyia ha informat en un comunicat que ha detingut temporalment l'administració de dosis en tots els assaigs clínics candidats a la vacuna, inclòs l'Ensemble que es troba en fase 3, «a causa d'una malaltia inexplicable en un participant». Aquesta malaltia està sent revisada i avaluada per la Junta de Monitoratge de Seguretat de Dades independent d'Ensemble, així com per metges interns de la companyia. Johnson&Johnson ha assegurat que els «esdeveniments adversos» són «una part esperada de qualsevol estudi clínic», especialment en estudis grans com ho és l'Ensemble.

En aquest sentit, ha defensat que ja tenen pautades totes les passes a seguir i això garanteix que els estudis puguin aturar-se si s'informa d'un «esdeveniment advers greu inesperat» i fer així una revisió curosa de tota la informació mèdica abans de decidir si reiniciar l'estudi.

D'altra banda, ha apuntat que cal respectar la privacitat del pacient afectat, sobre el que s'està recollint tota la informació sobre la malaltia que pateix abans de compartir més informació al respecte. Per últim, ha indicat que aquests tipus d'esdeveniments no són infreqüents en els assaigs clínics i es pot esperar «raonablement» que augmenti el número d'aquests fets amb un gran nombre de participants. A més, no és evident ràpidament si el participant ha rebut placebo o el tractament de l'estudi.