El Departament de Salut referma que el trasllat d'especialitzats del CAP Baix Ebre al de Roquetes és una mesura del tot necessària per poder fer front a la centralització de l'atenció pediàtrica a Tortosa. «Si no concentrem els professionals no podríem prestar aquesta atenció. Si disposéssim de suficients professionals això no es faria. Es fa per necessitat», ha justificat la directora territorial del Departament a les Terres de l'Ebre, Mar Lleixà, responent les crítiques llançades per l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, a la mesura. La previsió és que aquest trasllat, «provisional», es mantingui fins que estigui operatiu l'edifici administratiu annex a la gerència de l'Hospital Verge de la Cinta, que permetria alliberar nous espais del CAP Baix Ebre perquè hi tornin les especialitats d'anestèsia, digestiu, oftalmologia i la clínica del dolor.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Lleixà ha comparegut per oferir la versió del Departament a un conflicte que centra bona part del debat municipal durant els últims dies. Segons ha relatat, la centralització de pediatria al CAP Baix Ebre parteix de l'aplicació d'un model que ja fa temps que s'assaja en Àrees Bàsiques de Salut principalment de ciutats, com Granollers i Tarragona, amb l'objectiu de «garantir la correcta atenció i millorar l'accessibilitat» dels pacients davant la falta de pediatres que pateix la sanitat pública catalana. «A les tardes ja es feia des del mes de juny sense més repercussió», ha lamentat. A Tortosa, segons ha precisat, hi ha un pediatra per cada mil pacients i cinc equips –un dels quals cobreix l'àrea de Jesús i Roquetes-.
En aquest sentit, la responsable territorial de Salut assegura que estaven treballant des de fa mesos en la decisió amb el coneixement de l'Ajuntament de Tortosa. La manca d'espai en aquest CAP hauria obligat a traslladar algunes especialitats a Roquetes. Segons ha precisat, es va valorar i descartar que les escollides fossin algunes com traumatologia o l'atenció sexual i reproductiva, per les dificultats operatives i majors molèsties als pacients que podria generar. «No és una decisió aïllada o precipitada», ha insistit.
El Departament assegura, i així manifesta haver-ho transmès al consistori, que es tracta d'una mesura «provisional», «temporal». La concreció del projecte, en aquests moments en fase de redacció, d'un edifici administratiu annex a la gerència de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa condiciona l'escenari. En aquest nou espai se situarien, a banda d'alguns serveis del mateix hospital davant l'ampliació de les urgències, part de l'àrea de recursos humans que ara es troba al CAP Baix Ebre.
Això ha de permetre el retorn de les especialitats que, un cop es completi el trasllat d'uns deu o quinze dies, es prestaran al de Roquetes des d'aquest pròxim abril. De moment, però, no hi ha cap previsió clara al respecte, més encara amb la limitació que suposa els pressupostos de la Generalitat prorrogats. «Anant ràpid podrien ser uns mesos», admet Lleixà, sense voler-se aventurar a l'hora d'avançar dates.
Lleixà també ha volgut respondre els retrets que Roigé va llançar sobre algunes de les inversions que el Departament té pendents a Tortosa. Ha explicat que s'està completant l'avantprojecte de l'aparcament de l'Hospital Verge de la Cinta. Novament, però, ha admès que la situació pressupostària de la Generalitat complica la previsió. També ha anunciat que segueixen els tràmits per construir el nou CAP de Jesús, fet pel qual s'ha optat, momentàniament a emprar aules de música per disposar d'instal·lacions. Preguntada per si les crítiques de Roigé podrien interpretar-se o haver estat formulades en clau electoralista, Lleixà ha conclòs: «una mica sí que se'n fa».