Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La consellera de Salut, Alba Vergés, aquest 19 de febrer del 2021 a Salt

Salut afirma que «ara per ara» mana el confinament comarcal, però s'obre a revisar-lo

La consellera Alba Vergés ha assegurat, però, que està oberta a revisar-lo tant en un sentit com en l'altre

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que «ara per ara» mana el confinament comarcal, però s'ha obert a revisar-lo abans del 19 d'abril. Ara bé, també ha assegurat que les mesures que es puguin acordar tant poden anar en un sentit com en l'altre. 

«Es podria donar el cas que abans del 19 prenguem mesures per un major control de l'epidèmia», ha dit, en referència a possibles noves restriccions. La consellera ha justificat fer passos enrere per la pressió a les UCI. «Veiem un creixement d'ingressos que no teníem en les altres onades», ha afirmat. 

Alba Vergés, que aquest divendres ha visitat el cribratge massiu que es fa a la Universitat de Girona (UdG) també ha admès que «veien a venir» les conseqüències de la Setmana Santa.

El Govern, molt preocupat per l'evolució de la pandèmia

La consellera de Salut ha refermat que el confinament comarcal era «la primera mesura que calia entomar» veient el creixement exponencial d'ingressos a les UCI. I sobretot, la previsió que en els propers dies la situació vagi a més. «Estem molt preocupats», ha admès Vergés, perquè tot i que els positius de covid-19 no augmenten tant, sí que cada vegada els llits de crítics s'omplen més «que en la tercera i segona onada».

«Avui ha entrat en vigor la resolució, i allò que diu és que la mobilitat tan sols s'ha de donar dins la comarca», ha afirmat Vergés, en referència al confinament. La consellera ha admès que ja «veien a venir» que caldria intensificar restriccions després de la Setmana Santa i ha fet una nova crida a la ciutadania perquè «compleixi estrictament» les mesures per frenar la pandèmia que hi ha vigents en cada moment.

Vergés també ha dit, però, que des d'ara i fins al dia 19 d'abril s'analitzarà la situació per si cal prendre «mesures més acurades, imprescindibles i justes». Ara bé, també ha volgut matisar que tant poden anar en un sentit (és a dir, relaxament) com en l'altre (o sigui, noves restriccions).

«Quan es pot, mirem d'augmentar l'activitat social i econòmica, perquè no només lluitem contra la covid sinó també contra la fatiga pandèmica», ha assegurat la consellera de Salut. «Però la situació epidemiològica ara és complexa, i tenim un indicador claríssim, que són els ingressos a les UCI que no veiem amb interioritat», ha afirmat Vergés. I ha afegit: «Si es dona el cas, prendrem les mesures necessàries i imprescindibles per a un millor control de l'epidèmia».

Polèmica per la decisió de confinar comarcalment Catalunya

La decisió del Govern d'aplicar de nou un confinament comarcal a Catalunya no ha deixat de generar polèmica des del mateix moment que es va anunciar. I, si bé aquest matí saltava a la llum que el Procicat es plantejava la possibilitat d'ampliar el perímetre i establir un confinament per vegueries o àrees sanitàries, poc després el subdirector de Protecció Civil passava a llançar la pilota sobre la teulada del Govern.

En aquest sentit, Sergi Delgado ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio que la potestat de prendre aquesta classe de decisions correspon exclusivament al Govern. I és que la tasca de Protecció Civil d'analitzar els avantatges i desavantatges de cada possibilitat «ja està feta».

Delgado, a més, ha explicat que la seva anàlisi no només té en compte la mobilitat, sinó també l'impacte social i econòmic que té cada mesura.

Nombroses queixes contra el confinament comarcal

Han estat diverses les queixes públiques que s'han dut a terme contra el confinament comarcal. L'última, provinent de l'Ajuntament de Castelldefels, que ha demanat al Procicat que tingui en compte la realitat metropolitana a l'hora d'establir les restriccions de mobilitat per minimitzar el risc de contagis per la covid-19. 

Al mateix temps, però, el consistori exigeix que s'estableixin mecanismes perquè la ciutat no es converteixi en lloc de peregrinació de milers de barcelonins i s'evitin aglomeracions com les que es van viure en espais com la platja durant la Setmana Santa. 

[predef]catalunya-diari-625[/predef]