Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La consellera de Salut, Alba Vergés, amb les mans aixecades, mascareta a la boca i els micròfons davant

Salut confirma la compra de 10 milions de xeringues per la vacuna de la Covid-19

Ho acaba d'anunciar la consellera Alba Vergés

La consellera de Salut, Alba Vergés, amb les mans aixecades, mascareta a la boca i els micròfons davant
Vergés ha confirmat la dada en roda de premsa  | Cedida

El departament de Salut de la Generalitat ha anunciat que ja ha comprat 10 milions de xeringues per estar preparats per quan arribin les vacunes. Així ho acaba d'anunciar la consellera, Alba Vergés, en roda de premsa. En aquest sentit, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimón, ha assegurat que a finals de gener es podria començar a vacunar contra la Covid-19 i arribar a un 70% de la població durant el 2021.

En declaracions a 'Rac1', ha indicat que aquesta previsió és d'acord amb la informació que els remet el Ministeri de Sanitat i sempre «en condicional» segon avancin els assajos.

Si es van complint etapes, podrien arribar unes 350.000 dosis de la vacuna de Pfizer per començar-se a administrar en 175.000 persones a finals de gener i al cap de 28 dies una segona dosis als mateixos ciutadans. Aquests començarien a desenvolupar immunitat a mitjans de març. Ha afegit que s'hauria d'arribar a un 70% de vacunació i ha calculat que això seria «durant el 2021» però no abans de l'estiu.

Argimon també ha explicat que en un primer moment es vacunaran els col·lectius més vulnerables, com els que viuen en residències i els seus cuidadors; després els sanitaris i altres professionals que estan en primera línia tant en l'atenció primària com als hospitals i posteriorment els que no estigui en primera línia.

 

Comencen els cribratges massius de Salut

Tal com va explicar el departament de Salut durant la presentació de l'estratègia de cribratges massius per «sortir al carrer a buscar el virus», aquest dilluns s'han realitzat les primeres proves en vuit municipis de la regió metropolitana nord. Concretament, les proves comencen a Badalona, Mataró, Santa Coloma de Gramenet i Sabadell -on només es faran a algunes àrees bàsiques de salut- i a la Llagosta i Mollet del Vallès -on es convoca a tota la població- i duraran una setmana.

El dimarts està previst que s'iniciï el cribratge a Rubí i el divendres a Terrassa. En aquests dos casos les proves les farà el personal del Banc de Sang i Teixits. Segons Salut, la mesura està dirigida a la població asimptomàtica de més de 16 anys i es farà servir tests d'antígens o PCR. Els cribratges es faran en espais propis de Salut i espais cedits pels ajuntaments dels diferents municipis.

El Departament ha explicat que la finalitat del cribratge és frenar l'expansió del virus i trencar les possibles cadenes de transmissió comunitària. Es tracta de detectar el màxim nombre possible de persones infectades, ja que n'hi ha que no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i altres persones del seu entorn.

Els cribratges intensius de la Metropolitana Nord compten amb la col·laboració dels vuit ajuntaments implicats, l’Institut Català de la Salut, el Servei de Vigilància Epidemiològica de Salut Pública, el Banc de Sang i Teixits, el Consorci Sanitari de Terrassa i el laboratori del Parc Taulí de Sabadell.