La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, i el secretari de salut, Josep Maria Argimon, en una roda de premsa

Salut confirma els dos primers casos de la variant brasilera a Catalunya

Ho ha anunciat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha confirmat que el Banc de Sang i Teixits ha fet la seqüenciació parcial de dos casos de la variant brasilera del coronavirus. Argimon ha explicat que es tracta de dos contagis detectats «en clúster de caràcter familiar i amical» i que la seqüenciació completa s'acabarà el cap de setmana. 

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Malgrat això, ha indicat que s'ha iniciat la investigació del brot per rastrejar possibles contactes i ha detallat com és aquesta nova variant: «Sembla, tot i que encara cal investigar més, sembla que podria causar més casos de reinfecció». D'altra banda, Argimon ha lamentat que la corba de contagis s'està aplanant i no està baixant. «Això no és una notícia», ha indicat. El secretari de Salut Pública ha avisat que «haurem d'estar molt atents sobre si aquesta tendència es consolida i preguntar-nos els motius».

En aquest sentit, Salut no creu que aquesta paralització del descens sigui a causa de la petita flexibilització de les restriccions en els darrers dies: «Hauríem de pensar si les variants estan aturant el descens, però això només és una hipòtesi». En els darrers dies, les dades epidemiològiques confirmen que la situació és molt millor que ara fa unes setmanes.

Malgrat això, encara hi ha una pressió assistencial important. En aquest sentit, Argimon ha recordat que «encara estem amb molts malalts a l'UCI, 600» i que «si ara comencem una quarta onada, la comencem amb més 300 malalts més que la tercera. Aquest és el gran problema».

Argimon denuncia un altre retard en el lliurament de vacunes

Per un altre costat, Josep Maria Argimon ha denunciat que Catalunya patirà un altre retard en el lliurament de vacunes. La nova partida de Moderna arribarà tard i amb la meitat de dosis previstes (de 60.000 a 30.000). A més, AstraZeneca també ha reduït l'entrega, passant de 90.000 a 60.000 dosis. Mentrestant, les dosis que s'administren ja donen els seus fruits. Segons Salut, la vacuna contra la Covid-19 està reduint al 80% les infeccions entre professionals sanitaris en els últims 7 dies.

La subdirectora general de Promoció de Salut, Carmen Cabezas, ha explicat que s'han administrat 425.000 vacunes i que un total de 172.687 ja han rebut les dues dosis. Per tant, ja tenen un greu elevat de protecció contra el virus. «Després de dotze dies, amb l'efecte de les primeres dosis comencem a veure aquesta reducció de l'aparició de nous casos i amb les dues dosis ho veiem encara més clar».

Cabezas ha informat que prop del 89% dels usuaris de les residències de gent gran han rebut almenys una dosi de la vacuna i que la xifra és un 80,5% pel que fa a les dues dosis. Això és tradueix en 47.238 residents que han rebut les dues. La coordinadora de la campanya de vacunació ha indicat que la vacunació dels col·lectius essencials està avançant amb rapidesa i que més del 70% dels funcionaris de presons, nutricionistes, dietistes i logopedes han rebut una dosi d'AstraZeneca. A més, ha explicat que la setmana que ve es començaran a vacunar els treballadors del sector de les funeràries.