El president Torra i la consellera Vergés, en una compareixença de premsa.

Salut confirma que no demanarà que Lleida passi a la fase 2

Caldrà que la regió sanitària esperi una setmana més

El Departament de Salut ha confirmat que no demanarà que Lleida passi a la fase 2 la propera setmana després del brot que es va localitzar fa uns dies, segons han confirmat fonts de la conselleria. La consellera de Salut, Alba Vergés, no descartava dilluns que el Govern pogués demanar el passi de Lleida de la fase 1 a la fase 2 tot i que la proposta enviada al Ministeri de Sanitat no ho incloïa.

Finalment, la decisió ha estat no fer-ho. Així, la proposta de Salut manté la petició que les regions sanitàries de Girona i la Catalunya Central  i les àrees de gestió assistencial del Garraf i el Penedès passin a fase 2 dilluns vinent, mentre que Lleida i la regió metropolitana de Barcelona es mantindran en fase 1.

Simón alerta de la importància de detectar a temps brots com els de Lleida

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha alertat que «brots locals» com el de Lleida poden provocar una «onada epidèmica» a l'Estat si no es detecten i controlen a temps. «Si no es detecta a temps, podria generar una nova onada epidèmica que ens afecti a tots», ha avisat aquest dimecres en roda de premsa.

Simón  ha remarcat que un «sol brot» per «una petita festa innocent» ja podria «ser l'inici» d'una «nova epidèmia nacional» i, per això, ha demanat «ser conscients» que «encara hi ha risc» i cal «anar a poc a poc». «Passar de fase no és ja estar lliures de perill», ha explicat. «Això no s'ha acabat, anar passat d'una fase a una altra no implica que el risc sigui zero. Encara hi ha un risc», ha dit, i és per aquest motiu que encara hi ha restriccions i encara no està tot l'Estat a la fase 3.