Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla detall d'unes de les mostres per a PCR

Salut comença els cribratges intensius a Figueres avui dilluns

Paral·lelament, el departament ha fet una crida per arribar a aquells que no estan tan conscienciats i que «poden ser portadors sense saber-ho»

Pla detall d'unes de les mostres per a PCR
Salut ha començat els cribratges massius avui dilluns, 30 de novembre, a Figueres | ACN

El Departament de Salut ha començat aquest dilluns els cribratges intensius a Figueres per detectar casos asimptomàtics en majors de 16 anys i fa una crida per arribar al màxim de població possible. El director dels sectors Garrotxa, Ripollès, Alt i Baix Empordà del CatSalut, Josep Carreras, ha dit que l'objectiu és arribar a aquells que no estan tan conscienciats i que «poden ser portadors sense saber-ho».

L'alcaldessa, Agnès Lladó, ha defensat que les dades a la ciutat han millorat en els últims dies i que, a hores d'ara, Figueres té una mitjana de 40 casos setmanals, una taxa de contagi del 0,58 i un risc de rebrot de 191 (l'última setmana s situava en 316). «La situació és bona», ha dit.

Malgrat això, ha remarcat que no s'ha d'abaixar la guàrdia i que encara els preocupen els 20 ingressats que hi ha a l'hospital comarcal. Les proves amb tests antigènics ràpids es faran en sis espais de la ciutat fins dissabte.

Sàmper destaca que la funció d'Interior és salvar vides

Paral·lelament, el conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, ha destacat aquest dilluns que el lideratge de les decisions contra la pandèmia de coronavirus està en mans de la Conselleria de Salut, però que des del departament d'Interior també «fan una tasca constant que salva vides».

En un article d'opinió publicat per 'El Periódico', recollit per Europa Press, Sàmper ha afirmat que «una emergència sanitària com aquesta no es pot afrontar amb el pilot automàtic d'altres emergències», ja que la pandèmia de la Covid-19 és una emergència de 24 hores al dia, els set dies de la setmana.

Des d'Interior, el conseller ha explicat que s'ha hagut de «reforçar la capacitat d'adaptació, l'agilitat en la presa de decisions i la seva implementació, augmentar l'empatia i trobar noves maneres de comunicar i ser didàctics, transparents i clars».

Miquel Sàmper ha explicat que s'han dut a terme més de 130 plans sectorials «per a portar les mesures de salut pública a la realitat de cada sector econòmic, social i territorial», gràcies al diàleg amb tots els sectors econòmics i socials i també amb els 947 municipis, a través dels alcaldes.

Sàmper ha destacat que els Mossos d'Esquadra, juntament amb les 215 Policies Locals, fan un treball de control i de pedagogia constant cap a la ciutadania per a informar de la situació.

El conseller ha fet un «reconeixement i agraïment a tot el personal que fan que aquesta dura pandèmia sigui una mica més suportable», i ha remarcat el treball dels Bombers de la Generalitat que han desinfectat moltes residències de persones majors, i el treball dels tècnics i operadors del telèfon d'emergències 112 que donen resposta als ciutadans.

Ha ressaltat també el treball del Servei Català de Trànsit (SCT), la Direcció General de l'Administració de la Seguretat i l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), que ha adaptat al format telemàtic la formació de policies, bombers i protecció civil.

El conseller ha augurat que farà falta sensibilitat, complicitat, constància en l'esforç, solidaritat i cooperació amb un objectiu compartit, i que, amb aquest compromís comú i la suma d'esforços individuals, s'evitarà el col·lapse del sistema sanitari i es podrà «superar la pandèmia amb les menors cicatrius possibles».