Salut presenta les dades reals d'infectats i morts per coronavirus a Catalunya

Algunes de les dades que s'han donat durant els últims mesos no han reflectit la realitat

Professionals sanitaris atenen malalts de coronavirus a l'Hospital Clínic el 16 de maig de 2020
Algunes de les dades que s'han donat durant els últims mesos no han reflectit la realitat | Catalunya Diari

L'Estat espanyol es troba en estat d'alarma des del passat dia 14 de març, quan els casos de coronavirus començaven a detectar-se i començava una crescuda exponencial que portaria a la saturació del sistema sanitari i a l'actual xifra amb milers de morts. 

A Catalunya, el dia en què es decretava l'estat d'alarma només s'havien confirmat 8 morts per la Covid-19. Tot i això, ara el Departament de Salut revela unes noves dades que fan canviar molt el panorama respecte al qual s'havia dit des d'un començament. 

108 morts el dia 14 de març, un canvi notable

Segons la nova informació publicada, el dia 14 de març ja hi havia 108 morts a Catalunya en total — quan en un principi només se n'havien comptabilitzat 8 —. En canvi, el dia 21 de març, una setmana més tard de l'inici del confinament, el recompte era de 636 defuncions pel virus, quan les dades d'aquell moment només en comptaven 191. 

El mateix Departament de Salut ha publicat les dades de manera que es pot fer una comparació d'aquella informació que es va donar en aquell moment i les dades que es coneixen avui dia. 

Primers contagis: una setmana abans del confinament

També han donat a conèixer les dades relacionades amb els contagis, i passa una cosa similar. Mentre el dia 14 només van anunciar 207 noves infeccions, la realitat és que n'hi havia 362. O el dia 16, quan només informaven de 491 nous casos, realment n'hi havia 721

A més, també permet conèixer quin va ser el primer contagi per regions sanitàries. Per exemple, a l'Alt Pirineu i Aran, el primer cas detectat va ser el 12 de març; a les Terres de l'Ebre el dia 11; al Camp de Tarragona, el 7; i a Lleida, el dia 6. Això demostra que si el confinament s'hagués decretat una setmana abans, encara que ja hi havia desenes de contagis, el panorama hauria estat ben diferent

A més, amb les noves dades també es pot observar de forma més clara quina ha estat l'evolució dels casos. Així doncs, es pot veure com el pic de defuncions a Catalunya el vam superar el passat dia 30 de març, amb un màxim de 402 morts en un dia. Pel que fa als contagis, el pic més alt es va donar el 26 de març, amb 2.400 nous positius.

Les dades no reflectien la realitat

Després de llavors, no hi ha hagut cap repunt important, encara que les dades que es donaven donessin a entendre que sí. Com s'ha pogut veure ara, els augments importants de morts que comunicaven alguns dies no eren reals, sinó que eren acumulacions de dies anteriors, i ara la corba es veu molt més repartida. 

En conclusió, la tendència a la baixa dels casos de coronavirus a Catalunya és evident: setmana rere setmana hi ha menys casos. Encara que en els últims dies s'hagin pogut comunicar alguns pics sobtats, es tracten de dades acumulades, i en cap cas són senyals d'un possible rebrot


Comentaris

envia el comentari