La Conselleria de Salut de la Generalitat Generalitat ha prorrogat aquest dimarts, 1 de setembre, determinades mesures restrictives per la pandèmia de coronavirus en els municipis de Barcelona i Lleida afectats pels brots de Covid-19, i les amplia en relació amb les activitats d'hostaleria i restauració en limitar al 50% de l'aforament l'ocupació de les terrasses.
Així es desprèn de dues noves resolucions en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), que estableixen un nou període de les mesures de 15 dies a partir d'aquest dimarts, sense perjudici de la vigència d'altres d'àmbit territorial superior, com la publicada el dissabte que prohibeix les reunions de més de deu persones en tota Catalunya.
A la regió sanitària de Barcelona afecta els municipis de Barcelona, Viladecans, El Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, L'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Badalona, Sant Feliu de Llobregat, Castelldefels i Gavà.
A la regió sanitària de Lleida afecten els municipis d'Alamús, Albatàrrec, Alcanó, Alcoletge, Alfarràs, Alfés, Alguaire, Almacelles, Almatret, Almenar, Alpicat, Aspa, Corbins, Llardecans, Maials, Montoliu de Lleida, la Portella, Puigverd de Lleida, Rosselló, Sudanell, Sunyer, Torrebesses, Torrefarrera, Torre-serona, Vilanova de Segrià, Vilanova de la Barca, Àger, Albesa, Algerri, les Avellanes i Santa Linya.
En aquesta mateixa regió també compten amb restriccions Balaguer, Bellcaire d'Urgell, Bellmunt d'Urgell, Camarasa, Castelló de Farfanya, Cubells, Ivars de Noguera, Menàrguens, Montgai, Os de Balaguer, Penelles, Térmens, Torrelameu, la Sentiu de Sió, Vallfogona de Balaguer, i les entitats municipals descentralitzades Sucs i Raimat.
Recomanacions de no sortir de casa
La Generalitat recomana als ciutadans sortir de domicili sol per a assistir al treball, a centres sanitaris, cuidar a persones grans, menors i dependents, desplaçar-se a entitats financeres, accedir a establiments comercials d'alimentació o altres amb cita prèvia, tenir trobades i realitzar activitats culturals i d'oci amb el seu grup de convivència habitual o renovacions de permisos i documentació oficial, entre altres desplaçaments.
Les resolucions també remarquen adoptar mesures d'higiene i protecció en els centres de treball, potenciant l'ús del teletreball quan sigui possible, respectar la distància física interpersonal en els comerços, limitar al 33% els actes religiosos, i en les reunions socials de fins a 10 persones no consumir aliments ni begudes.
Respecte als establiments d'hostaleria i restauració, la resolució indica que el consum s'ha de realitzar sempre en taula, a l'interior l'aforament es limita al 50% de l'autoritzat amb distància d'1,5 metres entre taules i un màxim de deu persones per cadascuna i l'horari de tancament la 1 de la matinada.
En els establiments hotelers, l'aforament dels espais comuns se situa en el 50%, i en els d'hostaleria i restauració, la capacitat d'ocupació màxima de les terrasses és del 50%, que en l'anterior resolució era el resultat d'aplicar la distància de seguretat.
Les resolucions assenyalen que es poden dur a terme activitats culturals, tant en recintes estables com a l'aire lliure, sempre que es garanteixi que no se supera el 50% de la capacitat i que es compleixen les indicacions dels plans sectorials aprovats pel Procicat.