Dos treballadors de l'Hospital de Campdevànol protegits contra la Covid al passadís del centre mèdic

Salut demana als hospitals de Catalunya que mantinguin la seva activitat ordinària i no la suspenguin

Ho ha dit la subdirectora del CatSalut, Marta Chandre

Aquest dimarts a la tarda, el Servei Català de Salut ha demanat als hospitals de Catalunya que mantinguin la seva activitat ordinària i no desprogramin intervencions quirúrgiques no urgents per fer front a la pandèmia del coronavirus davant l'increment de casos. En una compareixença de premsa, la subdirectora del CatSalut, Marta Chandre, ha admès que els centres «estan revisant i readaptant els plans de contingència». De fet, en els darrers dies alguns centres hospitalaris han informat que han hagut de prendre aquesta dràstica decisió davant l'augment de casos. 

D'altra banda, Chandre ha assenyalat que es podria acabar ajornant l'assistència no covid en cas que les mesures restrictives dels darrers dies no siguin suficientment efectives per frenar la segona onada de contagis.

El Govern obre la porta al toc de queda

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha afirmat que  Salut té sobre la taula la possibilitat d'un toc de queda a Catalunya però que encara no s'ha pres cap decisió al respecte. Així ho ha dit just després que el ministre de SanitatSalvador Illa, hagi admès que el govern espanyol estudia aplicar-lo i que ho abordarà primer amb les comunitats autònomes.

Segons la portaveu del Govern, s'ha de veure què proposa el Ministeri de Sanitat en les pròximes hores i ha afegit que la Generalitat no descarta cap mesura. Budó ha explicat que a finals de setmana es començarà a veure si les mesures decretades la setmana passada són suficients o si calen mesures addicionals o accions més «dràstiques» com podria ser demanar l'estat d'alarma.

D'altra banda, Budó ha recordat que al llarg de la gestió de la pandèmia el Govern sempre ha dit que demanaria l'estat d'alarma en cas que fos necessari. Fins ara, tal com ha assenyalat, no ho ha estat perquè les mesures que s'han anat aplicant tenien cobertura legal suficient i estaven avalades pels tribunals. Ara, tocarà a finals de setmana  analitzar si el tancament de bars i restaurants és suficient o calen noves mesures.

El ministre Illa ha apuntat que el toc de queda requereix declarar l'estat d'alarma i ha afegit que abans volen saber si compten amb el suport suficient al Congrés dels Diputats per tenir l'opció d'allargar la mesura més enllà de dues setmanes. En roda de premsa aquest dimarts després del Consell de Ministres, Illa ha afirmat que caldrà discutir l'àmbit d'aplicació territorial del toc de queda, si ha de ser a tot l'Estat espanyol o per autonomies.