La consellera de Salut, Alba Vergés, en una roda de premsa

Salut expedienta els organitzadors d'una missa amb 600 assistents a la Sagrada Família

Si bé l'estat d'alarma no permet clausurar els espais religiosos, el departament investigarà la «gran mobilitat» que ha implicat l'acte

Salut Pública obrirà un expedient als organitzadors de la missa a la Sagrada Família on aquest dissabte s'han aplegat gairebé 600 persones per a la beatificació de Joan Roig Diggle. Segons ha informat el departament de Salut, l'expedient, que podria acabar amb sancions, s'obre per la «gran mobilitat que ha implicat l'acte religiós» en el context epidèmic.

L'estat d'alarma no permet tancar els espais religiosos

La conselleria que dirigeix Alba Vergés, però, recorda que l'estat d'alarma decretat pel govern espanyol «només permet reduir aforaments i no tancar espais religiosos», ja que preval la llibertat de culte, que és un dret fonamental reconegut per la Constitució.

Amb tot, i arran de l'acte d'aquest dissabte, Salut afirma que «aquest tipus d'esdeveniments massius tenen un risc epidemiològic del tot injustificable» i es planteja «reforçar les mesures de protecció perquè no torni a passar». Amb l'expedient anunciat, Salut intentarà aclarir si «s'han complert totes les mesures de protecció de la salut i de mobilitat en l'organització i desenvolupament de l'acte».

Una beatificació d'un jove catòlic agrupa 600 assistents a Barcelona

La Sagrada Família ha acollit aquest dissabte la beatificació de Joan Roig Diggle, un jove catòlic de 19 anys que va ser afusellat per milicians anarquistes a principis de la Guerra Civil, el 12 de setembre del 1936. L'arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola, Joan Josep Omella, ha presidit una cerimònia que ha coincidit amb el 10è aniversari de la consagració de la basílica (el 7 de novembre del 2010, a càrrec del llavors papa Benet XVI).

L'acte religiós ha comptat amb l'assistència d'unes 600 persones –un terç de l'aforament de la Sagrada Família a causa de les restriccions per la pandèmia de covid-19-, amb distància mínima d'1,5 metres entre els feligresos i mascareta obligatòria.

«Fa més d'un any, concretament el dia 3 d'octubre del 2019, el papa Francesc ens va sorprendre gratament amb l'aprovació del decret de beatificació d'un jove de la nostra arxidiòcesi: Joan Roig Diggle», ha començat Omella la seva homilia.

«I la providència ha volgut que la celebració d'aquesta beatificació s'esdevingui durant l'any litúrgic en el qual l'objectiu del nostre pla pastoral diocesà és, precisament, el treball amb els joves. Joan Roig Diggle és per a tots, però especialment per als joves, un testimoni d'amor a Crist i als germans», ha continuat l'arquebisbe de Barcelona, que ha concelebrat la cerimònia amb el cardenal i arquebisbe emèrit Lluís Martínez Sistach i el nunci apostòlic de la Santa Seu a Espanya, monsenyor Bernardito Auza.