Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un voluntari de Proactiva Open Armas realitza un test ràpid de Covid-19 a un treballador sanitari de la residència geriàtrica Redós de Sant Pere de Ribes, al Garraf, el 30 d'abril del 2020

Salut impulsarà diversos estudis per conèixer el mapa d'immunitat de la població catalana

Es preveu la realització de més d'un milió de tests serològics, entre ells els 170.000 professional sanitaris de Catalunya

Un voluntari de Proactiva Open Armas realitza un test ràpid de Covid-19 a un treballador sanitari de la residència geriàtrica Redós de Sant Pere de Ribes, al Garraf, el 30 d'abril del 2020
Salut elaborarà un estudi d'immunitat de la població catalana. | CatalunyaDiari

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya impulsarà diversos estudis per conèixer el mapa d'immunitat de la població catalana davant el coronavirus. Per fer-ho, es faran més d'un milió de tests serològics als ciutadans, entre ells els 170.000 professionals sanitaris de tot Catalunya.

També s'estudiarà la immunitat d'altres col·lectius, com els professionals essencials no sanitaris que hagin pogut tenir risc de contagi en les últimes setmanes, persones diagnosticades positives sense confirmació per PCR, o que van reportar simptomatologia compatible amb el coronavirus durant la fase de confinament.

L'objectiu és monitorar l'evolució de l'epidèmia i conèixer les diferències existents entre territoris, edats i professions. Així, per exemple, es prendran mostres de diferents col·lectius, com els Mossos d'Esquadra i les Policies Locals. Els estudis es faran en diverses onades per seguir l'evolució.

Tests a tot el personal sanitari

Es testarà tot el personal sanitari, perquè el seu contagi posa en risc la capacitat de les institucions sanitàries de mantenir les seves plantilles operatives amb normalitat i garantir una atenció segura per a pacients i professionals. El projecte d’avaluació de l’estat immunitari dels professionals de la salut a Catalunya, liderat pel Servei Català de la Salut (CatSalut), permetrà determinar el percentatge de personal sanitari de Catalunya que ha superat la infecció en tots els àmbits sanitaris públics. 

Així mateix, es podrà analitzar l’evolució de l’estat immunitari d’aquest personal durant 12 mesos i determinar la utilitat de tres tipus diferents de proves mitjançant plataformes automatitzades per dur a terme aquesta avaluació. Aquesta iniciativa sorgeix d’un projecte de recerca ideat pels serveis de Microbiologia i d’Immunologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, amb la col·laboració d’investigadors d’IDIBAPS, d’ISGlobal i del CRG.

A més de l’Hospital Clínic i l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, hi participaran els hospitals Josep Trueta de Girona, Arnau de Vilanova de Lleida, Joan XXIII de Tarragona, Sant Pau, Hospital del Mar, Bellvitge i Germans Trias i Pujol, el Consorci Sanitari Parc Taulí, CLI-Lab Diagnostics, CatLab i Fundació Althaia.

17.000 proves PCR diàries

Paral·lelament, el Departament de Salut ha garantit la capacitat de fer totes les proves PCR que siguin necessàries per preparar-se per a possibles rebrots. Tot i que l’estimació màxima de capacitat necessària de PCR durant les fases de desconfinament és d’unes 13.000 a 15.000 proves diàries, actualment la capacitat total és d’unes 17.000 proves diàries, que augmentaran molt considerablement en les properes tres i quatre setmanes.

Aquests tests diagnòstics tenen com a objectiu la detecció directa de la presència del coronavirus, la identificació i aïllament de forma precoç dels casos amb infecció aguda, així com dels seus contactes, aplicant mesures de restricció de la mobilitat i aïllament domiciliari durant un període recomanat de 14 dies.