Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Mòdul instal·lat al costat del CAP Sant Rafael de Barcelona

Salut instal·larà 27 mòduls de suport als CAP del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre

Els espais han de permetre reordenar els CAP «per guanyar en la mesura de la possible atenció presencial»

Salut  ha començat a instal·lar els primers mòduls  de suport als centres d'atenció primària (CAP) arreu de Catalunya. Es tracta d'espais situats al costat dels CAP que acolliran l'activitat relacionada amb el coronavirus per poder diferenciar així espais covid i no covid i oferir major seguretat a treballadors i ciutadans. En els mòduls també s'hi podrà fer l'atenció a persones amb problemes respiratoris i símptomes de Covid-19. La previsió inicial són 120  els mòduls  i es pretén que estiguin operatius abans de l'estiu, la primera meitat en el primer trimestre. El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha afirmat que els espais han de permetre reordenar els CAP «per guanyar en la mesura de la possible atenció presencial».

Entre les tasques que acolliran aquests mòduls hi ha la realització de proves PCR  i tests ràpids, la identificació de contactes, exploracions i vacunacions.

Els primers mòduls que s’han començat a instal·lar són el del CAP Sant Rafael a Barcelona, el CAP Amadeu Torné a l’Hospitalet de Llobregat i el CAP Cassà de la Selva a Girona. En els tres casos ja es pot veure la infraestructura  i d’aquí a poc temps es disposarà de l’equipament per entrar en funcionament. La resta s’instal·laran les setmanes vinents amb la previsió d'arribar als 120. Salut ha indicat però que la xifra es podria ampliar en funció de les necessitats de cada territori.

El desplegament  d’aquestes estructures s’ha fet en espais propers als centres, en terrenys propis o cedits pels ajuntaments o altres institucions. El pressupost mitjà de construcció i equipament mèdic de cadascun ha estat d’uns 70.000 euros. La seva durada està prevista d’entre dos i quatre anys, segons cada cas i són gestionats pels mateixos equips d’atenció primària (EAP).

Distribució territorial

Al Camp de Tarragona hi haurà 16 mòduls, dels quals alguns estaran a Valls, Reus, Vandellòs i Alcover, així com a la ciutat de Tarragona. Per últim, a les Terres de l'Ebre seran 11  els mòduls en llocs com Alcanar, l'Ametlla, Deltebre i Ulldecona.
 

A la Regió Metropolitana Nord  es construiran, de moment, sis mòduls a Argentona, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès, Badalona i Terrassa. A la Metropolitana Sud, s'ubicaran 18 mòduls a Abrera, Begues, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Cunit, el Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, l'Hospitalet de Llobregat (2), Molins de Rei, Olesa de Montserrat, Pallejà, Sant Andreu de la Barca, Sant Just Desvern, Sitges, Vilafranca del Penedès, i Vilanova i la Geltrú.

A la regió sanitària de Barcelona en seran 21, mentre que a Girona  n'hi haurà 15. Alguns d'aquests estaran a Cassà de la Selva, Salt, Figueres, Banyoles, Roses, l’Escala, Tordera, Sant Feliu de Guíxols, Canet de Mar i Pineda de Mar. S’ubicaran, en la seva majoria, en espais de titularitat municipal com places, zones verdes i aparcaments, gràcies a la col·laboració entre Salut i els ajuntaments.

A Lleida, es faran 13 instal·lacions, sis a la ciutat i la resta a Alcarràs, Bellpuig, Les Borges Blanques, Balaguer, Almacelles, Agramunt i Albatàrrec. Pel que fa a l'Alt Pirineu i l'Aran en seran sis, a La Seu, El Pont de Suert, Sort, La Pobla de Segur, Tremp i Oliana.

A la Catalunya Central està prevista la instal·lació de 14 mòduls de suport a Santa Margarida de Montbui, Torelló, Sant Fruitós de Bages, Gironella, Moià, Navarcles, Puig-reig, Sallent, Sant Joan de Vilatorrada, i Santpedor, entre d'altres.