El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una roda de premsa amb mascareta

Salut no preveu restriccions generalitzades a Catalunya malgrat l'increment de contagis

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, assegura que l'augment de la incidència del coronavirus es mantindrà, com a mínim, una setmana més

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha reiterat aquest dijous que tot i l'increment de la incidència de la pandèmia de coronavirus no hi haurà restriccions generals al país. Durant una compareixença, ha assegurat que  «no estem pensant a aplicar mesures generalitzades a tot el país. Si despleguem mesures seran localitzades, com les que hem anat posant en territoris concrets que registren taxes elevades o brots complexos, com Osona o Tortosa».

Argimon ha recordat que ja va anticipar l'increment de la incidència de la Covid-19 a Catalunya fa uns dies i que aquest s'allargarà, com a mínim, una setmana més. Tot i això, des del Departament de Salut consideren que la situació està controlada i només es realitzaran actuacions quirúrgiques. En aquest sentit, ha explicat que la incidència del coronavirus està creixent, però «de manera controlada, de moment».  

Preocupació pels brots a Tortosa i Salt

Tot i això, Salut es manté alerta davant l'evolució de la pandèmia. Argimon ha manifestat que «el virus avança molt ràpidament i el que avui és blanc demà pot ser negre. Les Terres de l'Ebre són l'exemple més clar». Actualment, les zones que mantenen alerta els responsables sanitaris són Osona —on Manlleu comença a aplanar la corba—, les Terres de l'Ebre i el Gironès, amb Tortosa i Salt com a principals punts de preocupació.

A la capital del Baix Ebre, la traçabilitat del virus s'ha complicat, amb molta població asimptomàtica, que ha impedit que les restriccions imposades i els cribratges massius hagi fet efecte. Pel que fa a Salt, a la comarca del Gironès, el coordinador de la unitat de la Covid-19, Jacobo Mendioroz, ha insistit en la complicació que presenta el municipi, amb un degoteig alt de casos positius i condicionants de vulnerabilitat social.

La meitat de casos detectats a Catalunya són asimptomàtics

Un de cada dos casos de coronavirus que es detecten a Catalunya actualment no tenen símptomes de la Covid-19, ha indicat Josep Maria Argimon, que ha explicat que s'estan detectant gràcies als cribratges i a les proves als contactes estrets. En aquest sentit, Jacobo Mendioroz ha afirmat que és «molt important» conscienciar-se que es pot transmetre la malaltia encara que no se'n tingui cap símptoma.

Sobre tècniques diagnòstiques del coronavirus, es preveu que els tests ràpids d'antigen es comencin a distribuir abans de dues setmanes. De moment s'utilitzaran en centres sanitaris, com hospitals que no tinguin laboratori de PCR, en persones simptomàtiques o contactes.