Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, explicant l'última hora de la vacunació a Catalunya

Salut deixa la porta oberta a aixecar més restriccions: «Hem d'anar donant aire»

El doctor Josep Maria Argimon ha assenyalat que el Govern té clar que, «a poc a poc», ha d'anar «donant més aire»

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, explicant l'última hora de la vacunació a Catalunya
Argimon ha deixat la porta oberta a l'aixecament de més restriccions a Catalunya | Cedida

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha estat entrevistat aquest matí de dilluns als platós de RAC 1, coincidint amb la reobertura dels centres comercials a tot Catalunya. En aquest sentit, Argimon ha deixat des d'avui mateix la porta oberta a una possible nova relaxació de les restriccions sanitàries a partir de la setmana vinent: «Tot el Govern té clar que, a poc a poc, hem d'anar donant més aire», ha explicat. 

El coronavirus circulava a Catalunya abans de la detecció del primer cas detectat

Alhora, quan es compleix un any sencer des que es va detectar el primer positiu de Covid-19 a Catalunya, l'expert ha reconegut que el coronavirus ja circulava per Catalunya molt abans de la detecció del primer cas. A hores d'ara, un 12% de les persones ja han passat el virus al nostre país, i al voltant del 3% han estat vacunades. 

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

«El 15% de la població (de Catalunya) ja està immunitzada de la Covid. Tot i això, encara ens queda molt per saber sobre la immunitat de la malaltia i, per tant, no sabem com estan els anticossos», ha assenyalat. Argimon també ha destacat que «aquest any no hem tingut grip a Catalunya».

Com evoluciona la pandèmia a Catalunya?

Argimon ha parlat clar sobre l'evolució de la pandèmia a Catalunya: «No estem malament, perquè anem baixant. Però no anem bé, perquè estem reduint el ritme de descens. Estem en un equilibri difícil». Per tant, les dades no són per a tirar coets i, tot i que deixen lloc a l'esperança, no podem relaxar-nos. De fet, Argimon ha avisat que «per anar bé, hauríem de baixar més ràpidament». 

Possiblement aquest descens més lent es deu a l'aparició de la variant britànica, tot i que Argimon ha recordat que, per sort, de moment, la variant britànica no està afectant l'evolució de la pandèmia al país: . «Aquesta setmana, la meitat de casos seran de la variant britànica. Segurament, ha fet que el descens no sigui tan ràpid. No hem trobat que sigui més greu ni hem notat efecte als hospitals ni les escoles», ha assegurat.

Amb tot, Argimon ha aclarit que no es poden aixecar de moment totes les restriccions contra la Covid, tot i que sí que a poc a poc s'anirà donant aire a diferents sectors afectats.

Es preveu mantenir el confinament comarcal

La majoria de la població espera el relaxament del confinament comarcal, però és precisament Argimon preveu que es mantindrà. Amb tot, ha assegurat que per Setmana Santa «podrem fer una vida més normal» i, fins i tot, que aquest estiu «ja veurem turistes a Catalunya».

Argimon s'ha mostrat partidari de mantenir el toc de queda, però obert a donar aire als sectors més afectats per la pandèmia, com els botiguers dels centres comercials, que aquest dilluns al matí ja han pogut obrir portes. El secretari de Salut Pública aposta també per recuperar l'esport amateur abans que s'acabi la temporada i per relaxar mesures de cara als universitaris.

Bones notícies per tant sobre una tímida millora de la pandèmia a Catalunya, tot i la precaució que cal ara mantenir més que mai. Argimon s'ha mostrat satisfet que, per exemple, «a Vall d'Hebron, amb el personal sanitari vacunat, no hi ha hagut cap positiu en una setmana» i ha titllat d'«extraordinària notícia que la positivitat a les residències hagi baixat tant», tenint en compte que aquest passat divendres es van registrar 59 residents contagiats, xifra baixa tenint en compte les dades de fa uns dies. Amb tot, la lluita contra la pandèmia continua i Salut no amaga la seva preocupació, en especial, per comarques com l'Aran i Osona.