Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Sanitaria prenent la temperatura a una persona

Salut permet als positius tornar a la feina després de passar la quarantena

El personal sanitari i els Mossos sí que hauran de presentar una PCR negativa abans de reincorporar-se als seus llocs de treball
Sanitaria prenent la temperatura a una persona
Els experts no veuen risc de contagi després d'haver passat la quarantena | EP

El departament de Salut de la Generalitat ha publicat recentment un llistat de canvis en el protocol català d'actuació davant els casos de Covid-19. A partir d'ara s'hauran de realitzar proves PCR als contactes més estrets dels positius, i el temps d'aïllament per als casos lleus passa a ser només de 10 dies. Tot i això, la principal novetat és que ja no serà necessari que els contagiats presentin una PCR negativa per tornar als seus llocs de treball després de passar la quarantena, excepte dels professionals sanitaris, els sociosanitaris i els Mossos d'Esquadra

Els sanitaris i els Mossos hauran de presentar una PCR negativa

El protocol marcava fins ara que, en cas que una persona tingués una PCR positiva, calia repetir-la fins que fos negativa. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha assegurat que aquesta prova confirmatòria pràcticament no es feia, i que les infeccions positives després de la quarantena són «molt anecdòtiques». «Sovint queden fragments de virus a la sang durant setmanes que no tenen capacitat de transmissió», ha afegit el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19, el doctor Jacobo Mendioroz. 

És per això que a partir d'ara cap treballador diagnosticat que hagi acabat el seu aïllament haurà de fer-se una PCR per reincorporar-se a la feina. L'alta clínica no dependrà d'un resultat negatiu, sinó del criteri del seu metge de capçalera. No passarà el mateix amb els professionals sanitaris, sociosanitaris i els Mossos, que són considerats treballadors essencials i sí que hauran de presentar aquesta PCR negativa. Si la prova segueix donant positiu, s'haurà de fer un test serològic i, si es detecten anticossos, podran reincorporar-se complint les mesures de seguretat. 

Es redueix a 10 dies la quarantena obligatòria en els casos lleus

En els positius que no requereixin d'ingrés hospitalari i que poden ser atesos íntegrament als centres d'atenció primària (CAP), considerats casos lleus, s'indicarà l'aïllament domiciliari fins que transcorrin almenys 72 hores sense presentar febre o altres símptomes. No obstant això, la quarantena haurà de ser mínim de 10 dies. En el cas dels contactes estrets, l'aïllament continuarà sent de 14 dies perquè és el termini estimat per les autoritats sanitàries com a període d'incubació.

Aquells que ingressin a l'hospital podran rebre l'alta si la seva situació clínica ho permet, encara que segueixin donant positiu a la PCR. Tot i això, hauran de mantenir l'aïllament domiciliari per un mínim de 14 dies, i només es podrà finalitzar la quarantena quan hagin transcorregut almenys 72 hores des de la resolució de la febre i la resta de símptomes. 

Seguiment dels contactes estrets 

Els gestors covid hauran d'iniciar immediatament la identificació dels contactes estrets de tots aquells casos sospitosos que estiguin en aïllament, encara que no es coneguin els resultats de les PCR. Aquests contactes també hauran de complir la quarantena, excepte els que ja hagin patit la infecció per coronavirus els últims 6 mesos, que quedaran exempts en considerar-se immunitzats.