La consellera de Salut, Alba Vergés, a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona amb mascareta i jaqueta groga

Salut preveu el pic de la tercera onada: 4.000 ingressats i 700 pacients a l'UCI

Aquestes xifres estan molt per sobre de les del pic de la segona onada, quan va arribar a haver-hi 2.811 pacients ingressats i 594, crítics

El Departament de Salut veu probable superar els 4.000 pacients ingressats als hospitals catalans a causa del coronavirus i les 700 persones a les UCI, segons ha apuntat aquest dilluns el coordinador de la Unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz. Aquesta és una previsió molt negativa de l'impacte del coronavirus en el sistema sanitari que, a més, està condicionada a l'efecte de les mesures.

Tot i que els responsables de Salut comencen a albirar un cert fre en el nombre de contagis de la tercera onada i alguns indicadors milloren, com la positivitat en les proves diagnòstiques, Mendioroz ha advertit que «encara queda molt de temps fins a poder parlar d'una relativa estabilitat». D'entrada, perquè el nombre de contagis és molt elevat —26.791 en l'última setmana— i encara no s'ha ni arribat al pic, si bé els responsables sanitaris el preveuen per als pròxims dies.

Així mateix, cal destacar que la pressió assistencial és «important» i continuarà creixent en les pròximes setmanes, seguint sempre el patró del virus, en què primer augmenten els casos, després els ingressos i, finalment, a les UCI.

Preocupa la situació al Baix Llobregat

Tot i que la situació global a Catalunya és preocupant, Mendioroz ha advertit sobre els casos a l'Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat i Castelldefels (Baix Llobregat), zones on a l'estiu ja es van detectar els primers rebrots. El coordinador de la Covid-19 ha explicat que hi ha persones que viuen en situacions molt vulnerables i que tenen més difícil poder aïllar-se a casa o no anar a treballar.

Un altre dels territoris que preocupa són algunes comarques de les Terres de l'Ebre. Tot i això, els responsables de Salut descarten aplicar restriccions concretes en aquestes dues zones de Catalunya.

La xifra de pacients ingressats i a les UCI s'apropa al pic de la tardor

Els responsables de Salut preveuen que se superaran els 4.000 pacients ingressats i les 700 persones a les UCI, unes xifres molt elevades i molt per sobre de les registrades en el pic de la segona onada, quan va arribar a haver-hi 2.811 pacients ingressats i 594, crítics, ha detallat la consellera de Salut, Alba Vergés. Actualment hi ha 2.809 pacients ingressats i 550 a les UCI.

Mendioroz ha recordat que la situació basal als hospitals en la tercera onada era pitjor, ja que les plantes i les UCI no s'havien acabat de buidar de la segona onada. Abans de la pandèmia, hi havia 600 llits de crítics a Catalunya i, tot i que la capacitat ha augmentat fins a 900, la xifra de professionals, no s'ha incrementat.