Salvador Illa posa data a la fi de la pandèmia a Espanya i serà abans de l'esperat

El ministre de Sanitat també ha valorat les últimes novetats sobre les vacunes

Pla mitjà del ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa a Moncloa després del Consell de Ministres
Illa preveu que la pandèmia a Espanya arribi a la seva fi a finals de l'estiu del 2021 | Catalunya Diari

L'arribada de la vacuna contra la covid a Espanya és ja un fet i això obre per fi un fil d'esperances després dels durs mesos viscuts al nostre país, que avui possiblement superarà la barrera oficial de 50.000 morts. En les últimes hores s'ha repetit el missatge que aquest és un gran pas en la lluita contra el virus i l'expressió més citada és que és el «principi de la fi» de la pandèmia

Un dels quals ahir no va dubtar a expressar-se d'aquesta manera va ser el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que avui feia un pas més enllà i s'aventurava a posar data a aquest final. En una entrevista concedida aquest dilluns a la cadena SER, el titular de Sanitat feia aquest anunci sobre la fi de la pandèmia a Espanya: «Es podrà produir a finals d'estiu» de l'any 2021. 

En aquest sentit, tornava a insistir en la importància que tindran les vacunes per a arribar a aquesta meta. «El principi de la fi és començar a posar les vacunes. I la fi és quan aconseguim immunitzar al 70%», i aquesta xifra es podria aconseguir en les últimes setmanes d'agost o al setembre segons els càlculs del govern espanyol.

Malgrat aquest missatge d'esperança, Illa va voler fer una nova crida a la prudència sobretot tenint en compte en les dates que ens trobem. Tornava a demanar a la població que no abaixi la guàrdia, ja que «són dies en què els contactes socials augmenten». Així i tot, es mostrava optimista sobre el comportament dels ciutadans: «Tinc la percepció que la ciutadania és conscient i vull aprofitar per a felicitar pel comportament majoritàriament exemplar».

La data en què s'espera rebre la segona vacuna

En l'entrevista a la cadena radiofònica, també ha volgut aclarir a primera persona que és el que ha passat amb la primera gran remesa de les vacunes de Pfizer que han sofert un retard. Illa ha insistit que tot s'ha degut a «una incidència del procés de càrrega i enviament, relatiu a la temperatura». Això és el que li hauria comunicat el CEO de Pfizer.

Encara que hi hagi un retard d'algunes, hores, el ministre ha tornat a confirmar que el lliurament serà dut a terme aquest pròxim dimarts. A més, aclaria que en cap cas aquesta situació «afecta el número de dosi» i que per tant hi haurà disponibles les 350.000 setmanals que estan pactades. 

Al costat d'aquestes, Salvador Illa confirmava que espera que en pocs dies a la vacuna de Pfizer se li pugui sumar també la vacuna de Moderna, l'aprovació de la qual està prevista per al dia de Reis, el pròxim 6 de gener. «Tot sembla que serà així i es donarà una valoració positiva. A partir de llavors, tindrem concreció dels enviaments». 

L'arribada d'aquesta vacuna hauria d'augmentar molt la capacitat de vacunació a Espanya. I és que segons avançava el mateix ministre «Europa ha adquirit 80 milions de dosis de les quals ens corresponen 8. Veurem com es concreten aquests lliuraments». 

Això sí, el ministre es va mostrar caut sobre la quantitat de dosi que pot rebre Espanya en les pròximes setmanes, una vegada aprovada la de Moderna. «No vull especular, però totes les quantitats són rellevants, perquè ajuden a aquest procés de vacunació», recordant que de moment es faciliten les primeres dosis i al cap de 21 dies les segones.

I encara que l'arribada de les vacunes és una notícia esperançadora, Salvador Illa no descartava que s'hagin de prendre a Espanya mesures més dures, ja que «gener no serà un mes fàcil».


Comentaris

envia el comentari