Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Salvador Illa durant la seva compareixença al Congrés dels Diputats el 2 d'abril de 2020.

Illa: «Encara queden setmanes difícils per al sistema sanitari»

Illa diu que l’Estat espanyol ha assolit «l’objectiu d’arribar al pic de la corba»: «Estem començant l’alentiment»

Salvador Illa durant la seva compareixença al Congrés dels Diputats el 2 d'abril de 2020.
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha comparegut aquest dijous davant de la seva comissió sectorial al Congrés. | TV3

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha estat molt clar aquest dijous en afirmar que hi ha un «efecte d’acumulació» de pacients a les UCI i «encara queden setmanes difícils per al sistema sanitari». Ha estat l'advertència més crua d'un Illa que també ha volgut donar, en la seva intervenció, algunes notes optimistes.

Illa ha afirmat que l’Estat espanyol ha arribat «al primer objectiu d’arribar al pic de la corba» de casos de coronavirus. «Estem començant la fase de ralentització», ha dit aquest dijous, 2 d'abril, durant la compareixença a la Comissió de Sanitat  del Congrés. Illa ha apuntat que les dades de casos del coronavirus indiquen que la corba «s’ha estabilitzat». 

El ministre de Sanitat del govern espanyol ha defensat la necessitat d’haver ampliat les mesures de confinament per «ajudar al sistema de salut accelerant el procés d’alentiment del contagi». Finalment, ha apuntat a una dada per a l'esperança: «Tinc molt present que quan parlem de defuncions  cap dada és bona però permetin-me un albir d'esperança», ha dit, pel fet que els percentatges d'aquesta setmana del creixement de morts són menor que els de la setmana passada.

Els tests no-ràpids, a hospitals i residències

Illa també ha explicat que l’Estat espanyol ha rebut un milió de tests ràpids que tenen una sensibilitat del 64% amb pacients que acaben d’iniciar els símptomes del coronavirus i del 80% a partir dels set dies d’infecció. Illa ha dit que, seguint les recomanacions de l’Institut Carlos III, només s’utilitzaran com a «complement» als test de diagnòstic PCR i no podran substituir aquest tipus de prova.

Els utilitzaran en «accions de cribatge ràpid en entorns de prevalença de la malaltia alta», és a dir, a «hospitals i residències de gent gran». Aquest milió de test rebuts de la Xina són de «diagnòstic ràpid d’anticossos», segons ha concretat Illa aquest dijous durant la compareixença al Congrés.