El PSOE ultima recursos a contrarellotge per assolir el punt en comú —que parteix de demanar la llibertat temporal de Junqueras al Suprem— en les negociacions amb ERC i conformar el govern abans de cap d'any. No obstant això, davant la parsimònia i despreocupació moderada de la formació republicana, la investidura podria ajornar-se fins al 2 de gener. «Ens preocupen els calendaris, no la data de la investidura», assenyalava, de fet, Marta Vilalta, la portaveu d'ERC.
Que l'Advocacia General de l'Estat acati la sentència del TJUE que va resoldre a favor de la immunitat de Junqueras com a eurodiputat no és l'única condició indispensable perquè ERC cedeixi, sinó que, alhora, el PSOE haurà de fer el possible per pressionar al Suprem per aconseguir que l'exvicepresident pugui viatjar a Estrasburg, on hi ha la seu de l'Eurocambra.
Puigdemont i Comín propicien descontent i tensions amb ERC
Fonts del partit republicà asseguren que els contactes amb l'executiu de Sánchez segueixen malgrat haver reconegut que la resolució del tribunal europeu havia congelat les negociacions fins que l'Advocacia no mogués fitxa, com a mínim. De fet, l'acreditació com a eurodiputats de Puigdemont i Toni Comín va ser el que va proliferar el malestar en el partit republicà: «No pot ser que la doctrina Junqueras serveixi per a tot el món menys per a Junqueras», va etzibar Vilalta en una roda de premsa.
Així mateix, les cartes estan sobre la taula però el temps no corre a favor de Sánchez. Les negociacions —segons asseguren fonts d'ambdues formacions— van en bon en camí tot i que falten «concrecions»; tanmateix, la qüestió sobre la llibertat de l'exvicepresident és el primordial ara per desfer el que semblava el nus gordià de la política estatal envers el conflicte català originat abans i des de la decisió del Tribunal Suprem.