Pla curt del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la reunió amb presidents autonòmics

Sánchez no descarta declarar l'estat d'alarma diumenge mateix en un Consell de Ministres

Diverses comunitats, entre elles Catalunya, han sol·licitat en les últimes hores aquesta solució

El govern espanyol no descarta convocar un Consell de Ministres extraordinari aquest cap de setmana per declarar l'estat d'alarma, després que diverses autonomies li ho hagin demanat, entre elles Catalunya. Fonts de l'executiu de l'Estat han recordat que el president, Pedro Sánchez, ha dit explícitament aquest mateix divendres que està preparat per aprovar totes les mesures que siguin necessàries, i ha citat l'estat d'alarma en el nivell d'alerta extrem.

La líder de Cs, Inés Arrimadas, ja ha ofert al govern espanyol el seu suport per tirar endavant l'estat d'alarma, i Euskadi, governada pel PNB, és una de les comunitats que han reclamat que s'apliqui.

Catalunya demana l'estat d'alarma al govern espanyol

«El govern de la Generalitat li demanarà de forma formal el govern espanyol que instal·li l'estat d'alarma». Són les paraules del vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, després de la reunió extraordinària del Consell Executiu. Aragonès ha explicat que s'ha acordat demanar l'estat d'alarma a la Madrid i que un cop es tingui «s'implementarà un toc de queda nocturn» a Catalunya.

En aquest sentit, ha assegurat que l'objectiu és limitar la vida nocturna en espais, on sovint, no es respecten les mesures, reduir els espais de sociabilitat i evitar interaccions socials «totalment prescindibles en el context actual». «Si no revertim la tendència ens pot obligar a prendre mesures molt més dures. Ningú és invulnerable a la Covid-19», ha recordat Aragonès.

D'altra banda, ha dit que Catalunya necessita «un estat d'alarma descentralitzat on la Generalitat sigui l'única autoritat competent». Un fet que ha definit com a «imprescindible», per tal «d'evitar contratemps jurídics injustificats» i aplicar les mesures que calguin per frenar la segona onada de la Covid-19.

Finalment, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat que la diferència amb l'estat d'alarma del març és que aquell «va ser unilateral i manllevava les competències de Catalunya». En aquest cas, «és descentralitzat i les competències romanen a Catalunya. La Generalitat serà l'autoritat delegada i competent». Després, segons Budó, es realitzarà un Procicat anunciant les noves mesures, com ara el toc de queda.