El Govern espanyol «no renuncia» a la possibilitat d'investir el candidat Pedro Sánchez com a president del Govern espanyol abans de finals d'any, si bé reconeix que la sentència del Tribunal de Justícia de la UE sobre la immunitat del líder empresonat d'ERC, Oriol Junqueras, ha introduït «algun obstacle al camí».
En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu de l'executiu en funcions, Isabel Celaá, ha precisat que, des del punt de vista del PSOE, la sentència de Luxemburg, que l'independentisme ha celebrat com una «victòria», no té per què dificultar el «resultat final» de les negociacions amb ERC, entitat de la qual Sánchez necessita l'abstenció per aconseguir la investidura.
Destaca l'aposta de Junqueras per mantenir el diàleg
Tampoc Celaá veu obstacles perquè el PSOE i ERC acabin trobant-se en la via de la política, si es té en compte que el líder dels republicans, Oriol Junqueras, s'ha pronunciat, en declaracions a Catalunya Ràdio, en línia amb els socialistes, això és, a favor de mantenir el diàleg. «Deixem el fet judicial en mans dels tribunals i continuem per la via política», ha instat Celaá.
La portaveu ha deixat clar que el Govern espanyol «treballa en l'àmbit polític» i per això «de cap de les maneres s'acceptarà cap condicionament de la política en la justícia», ni viceversa, ha assenyalat en resposta a una pregunta sobre si per l'executiu seria assumible excarcerar Junqueras per afavorir la investidura de Sánchez. Celaá ha recordat a més que la sentència de Luxemburg no entra a valorar la sentència que va condemnar Junqueras, sinó només la decisió de no permetre-li que s'acredités com a eurodiputat mentre era en presó provisional.
La ministra d'Educació ha incidit en el missatge que «tot el fet jurídic no es plantegi com a obstacle polític perquè hi ha una oportunitat de tractar la qüestió catalana des de les lleres polítiques» mentre es deixa als tribunals «en conversa amb els tribunals». Celaá s'ha queixat que ha estat «bastanta l'herència» que el Govern de Mariano Rajoy va deixar als socialistes per «haver tractat el que era polític» en l'àmbit judicial i s'ha referit com a part d'aquesta herència a la sentència del procés.