Fa uns dies el Butlletí Oficial de l'Estat va publicar que l'any 2019 la DGT havia recaptat un total de 374.301.167 milions d'euros, que es tradueix a més d'un milió d'euros en multes, que equival a 500 denúncies cada hora, tal com informa l'organització de defensa dels conductors Automobilistes Europeus Associats.
En plena tercera onada de la pandèmia de la Covid-19 i amb l'objectiu de doblegar la corba de contagis, les comunitats han limitat encara més les normes de trànsit. Aquestes afecten els vehicles privats, ja que, entre d'altres, es vol evitar que en espais reduïts, com és el cas, la taxa de contagi no sigui tan alta.
Tenint en compte que cada comunitat imposa les seves normes, és evident que cal assegurar-se sobre les restriccions del territori i no arriscar-se a saltar-se'n cap. De fet, una de les sancions més comunes és la de la quantitat de viatgers que poden estar dins d'un mateix vehicle, i que suposa una multa de 100 euros.
La mascareta, òbviament, s'ha convertit en un accessori indispensable en la nostra vida- El seu ús és obligatori tan sols si viatgem amb persones que no pertanyin a la mateixa bombolla de convivència, i, per tant, en cas de viatjar sol, no és necessari dur-la. Les persones que pateixin una malaltia o dificultat respiratòria i que empitjori en cas d'usar mascareta també estaran exemptes de posar-se-la. No respectar aquesta norma suposa una infracció de 100 euros.
En, paral·lel, circular amb el dipòsit en reserva pot arribar a costar una sanció, a banda de perjudicar el vehicle i la seguretat dels viatges. En cas de quedar-se sense combustible a la via, pot suposar una sanció de 200 euros per «conducció negligent», sempre que el conductor origini «una situació d'emergència o de perill per a ell mateix».
Normativa per a patinets elèctrics
Va ser el 2 de gener quan ja va poder a començar a aplicar-se una norma que obliga a tot aquell que circuli en patinet elèctric a complir les normes de trànsit com qualsevol altre conductor i, fins i tot, pot ser sotmès a la prova d'alcoholèmia. Queden alguns aspectes més que negociar sobre aquests Vehicles de Mobilitat Personal (VMP), com la necessitat o no d'una assegurança obligatòria, entre altres.
La Direcció General de Trànsit (DGT) encara no té tancades les dades de la sinistralitat d'aquests vehicles de 2020, que està analitzant. Sí que ofereix a Efe les xifres de 2019, quan tant en vies urbanes com interurbanes es van produir 908 accidents amb víctimes, de les quals cinc van morir.
Mentrestant, 137 persones van haver de ser hospitalitzades en aquests sinistres, que van provocar altres 798 ferits que no van necessitar ingrés. «És un vehicle que ha vingut per a quedar-se a les ciutats i és necessari que es coneguin i es respectin les normes», subratllen a Efe fonts de la DGT, que recorden que les calçades són finites i els diferents usuaris han de compartir un mateix espai.
I és que «el respecte és essencial per a una correcta convivència en la manera de desplaçar-nos», conclouen les fonts del departament que dirigeix Pere Navarro. Efe ha recaptat dades d'alguns ajuntaments sobre l'aplicació de la norma i les primeres multes.