Un professional sanitari administrant una vacuna contra la Covid-19 amb un vial a la mà

Gerro d'aigua freda del ministeri de Sanitat a les persones vacunades: «Cap avantatge»

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, assegura que no forma part de l'acord


La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha aclarit que les persones ja vacunades contra la COVID-19 no tindran «cap avantatge» per poder viatjar entre comunitats autònomes durant el pont de Sant Josep i Setmana Santa per les restriccions acordades aquest dimecres en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS).


«Avantatges de les persones vacunades cap. No forma part de l'acord», ha afirmat rotundament Darias en roda de premsa, contestant a aquesta possibilitat, que va ser plantejada en un primer moment per l'exvicepresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado.


Dijous passat, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, va qualificar de «complicat»  el fet que estigués disponible un certificat de vacunació d'aquesta mena. «Convé recordar que l'objectiu de la vacunació, que ajudarà a la mobilitat, és reduir contagis, hospitalitzacions i morts. I, a partir d'aquí, es pot plantejar tota la resta. Caldrà veure si pot estar disponible, però els terminis fan una mica complicat que tingui sentit plantejar-ho tan obertament», va explicar.Sobre els certificats de vacunació a nivell comunitari, Darias ha ressaltat que hi ha un «avenç molt important» en el si de la Unió Europea. «Hi ha prou avanç respecte a les característiques tècniques del document, també respecte a l'ús sanitari, especialment si hi ha una persona que es vacuna d'una primera dosi i ha de desplaçar-se a un altre país. Estem avançant per veure altres possibles usos sanitaris», ha destacat.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.Quant a la possible compra de dosi de la vacuna russa 'Sputnik V' per part del govern espanyol, la ministra ha defensat que Espanya anirà «sempre de la mà de l'Agència Europea del Medicament i de la Unió Europea». «Aquesta posició de fortalesa que dona la UE és fonamental per a Espanya», ha agregat.Finalment, la ministra ha recordat que «la vacunació és l'horitzó d'esperança». «Aquest és el nostre objectiu i en això estem bolcats. Vacunar com més aviat millor els majors de 80 anys és el nostre principal objectiu; després d'ells, es vacunaran els majors de 70 i després els majors de 60. A partir del grup nou de vacunació, seran els grups d'edat, és a dir, per edat. A partir del segon trimestre (a partir d'abril) el ritme de vacunació augmentarà per arribar al nostre objectiu del 70% de la població vacunada a final de l'estiu», ha conclòs.

Darias adverteix d'un «alentiment» en el descens de casos

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, també ha advertit que Espanya «ha entrat en un alentiment» del descens de contagis de COVID-19 en les últimes setmanes, mentre que tres comunitats autònomes es troben en un «lleugeríssim avenç» de casos.


En roda de premsa aquest dimecres, després del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), la ministra ha celebrat el «període de ràpid descens» dels casos, encara que ha alertat que l'«alentiment està molt pròxima l'estabilització», encara que amb «evolució dispar» per comunitats autònomes.


«En dotze CCAA es preveu que es mantingui el descens suau i tres en lleugeríssim avanç, que podrien representar algunes ondulacions en aquest període en el qual estem. Altres tres comunitats estan en període estable», ha argumentat la ministra, qui ha recordat que la variant britànica «ocupa cada vegada més espai» i representa «aproximadament el 40% dels contagis», encara que «hi ha regions que tenen major percentatge».


Darias ha explicat que, malgrat que es ve d'una «incidència alta» en la qual «el camí recorregut ha estat una baixada de descens important», l'objectiu és «estar per sota d'una incidència de 50». «I quan arribem a 50, serà 25, per arribar al nivell de normalitat. Per tant, és molt important la cultura de la prevenció i la cura», ha reclamat.