Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Discover coronavirus

Sanitat acusa Catalunya de donar l'alta a positius de coronavirus abans d'hora

El govern espanyol assegura detectar greus errors en el sistema de rastreig

Pla general d'un professional sanitari atenent una pacient al servei d'urgències a l'Hospital de Palamós el 28 d'abril de 2020
Sanitat lamenta els errors que es produeixen en el protocol d’actuació | ACN

Dia rere dia els positius per coronavirus segueixen augmentant i apareixen brots per tot arreu. El govern espanyol  està especialment inquiet per la situació sanitària que està patint Aragó i Catalunya davant l’augment descontrolat de contagis.  En aquest sentit, Sanitat ha detectat greus errors en el sistema de rastreig.

Segons detalla el Confidencial Digital, el ministeri encapçalat per Salvador Illa està seguint de ben a prop la situació i atribueix els errors no només a la manca de rastrejadors, sinó també al mateix protocol d’actuació. Asseguren que alguns centres de salut donen l’alta a pacients sense confirmar amb proves diagnòstiques que es troben definitivament curats.

Altes a asimptomàtics sense PCR

Això vol dir que es considera «curada» una persona asimptomàtica amb un PCR positiu quan passen 10 dies d’aïllament al seu domicili. En aquests casos, segons el protocol aragonès i català, no és necessària una prova que confirmi que la  persona infectada pot contagiar altres. El malalt rep una trucada del metge i ja pot sortir al carrer.

«No es discuteix tant si és poc temps d’aïllament aquests 10 dies o haurien de ser 14, sinó que l’alta es produeixi sense saber si la persona ha superat realment la malaltia», denuncien fonts del ministeri al citat mitjà. Per la seva part, els centres de salut indiquen que «no podem fer totes les proves serològiques finals que ens agradaria perquè no tenim capacitat ni humana ni material per fer-ho».

Des del sector sanitari es lamenta que l’anomenada etapa de ‘nova normalitat’ s’ha iniciat sota mínims, amb  manca de recursos i personal. En aquest sentit, carreguen contra el Govern per la  falta de previsió i mitjans per localitzar els contactes de les persones infectades i aïllar-les.

Per una altra banda, des del govern aragonès assenyalen que «no hi ha limitacions perquè un professional sol·liciti una PCR». Apunten que és una qüestió que decideixen els sanitaris  pel seu compte. Destaquen que en alguns centres sí que es realitzen les proves abans de donar l’alta però que no existeix  cap instrucció  al respecte.