IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

URGENT

🚑 La pandèmia segueix fora de control a Espanya amb 13.873 nous contagis

Sanitat alerta dels efectes cancerígens de l’acrilamida en diversos aliments

Les patates o el pa contenen aquesta substància que es crea en cuinar a altes temperatures

Imagen de archivo de tostadas
Sanitat alerta dels efectes cancerígens de l'acrilamida en les patates i el pa | CatalunyaDiari.cat

El Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social va celebrar aquest diumenge, en col·laboració amb l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN), la jornada 'Amb l'acrilamida no desentonis. Escull daurat, escull salut'. Una campanya amb la qual es pretén conscienciar sobre els riscos per la salut d'aquesta substància que s'origina en cuinar aliments amb midó a altes temperatures.

L'acrilamida és un compost orgànic que es crea de forma natural en fritures o fornejats que superin els 120 graus i es facin en un ambient amb poca humitat. Aliments com les patates, les galetes, el pa o els aliments arrebossats són rics en aquesta substància potencialment perillosa per la salut.

Imagen de archivo de patatas fritas
Sanitat alerta dels efectes cancerígens de l'acrilamida en les patates i el pa | CatalunyaDiari.cat

I és que una concentració elevada d'acrilamida podria tenir efectes cancerígens a llarg termini. Així s'ha pogut comprovar en un estudi amb animals, tot i que l'Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha apuntat que l'acrilamida pot ser genotòxica i cancerígena, però encara no s'ha pogut demostrar que també ho sigui en humans, motiu pel qual encara s'han de fer més estudis.

Com identificar un excés d'acrilamida?

Per tal de poder identificar un excés d'aquesta substància cancerígena, des de Sanitat i AECOSAN han donat algunes recomanacions com mirar el color dels aliments. Per exemple, un color marró en el moment de fregir aquests productes indicaria un excés d'acrilamida, mentre un color daurat significaria que l'aliment està en perfectes condicions.

El mateix Ministeri de Salut ha publicat un vídeo de la campanya a Internet explicant com cuinar aquests productes i com evitar les altes concentracions d'acrilamida en els aliments. Ho han fet a través d'un exemple amb un dels aliments més consumits com les patates fregides.

El passat mes d'abril, el nou Reglament de la Unió Europea reconeixia l'acrilamida com una substància contaminant i instava el seu control en tota la cadena alimentària amb mesures de mitigació obligatòries per als operadors d'empreses alimentàries i nivells de referència per reduir la seva presencia en els aliments.

El tabac també és una font d'acrilamida

Els aliments rics en hidrats de carboni no són l'única font d'exposició a l'acrilamida. El tabac també conté aquesta substància, que pot ser perjudicial per als fumadors actius però també pels fumadors passius —aquells que respiren el fum del tabac de la gent que l'envolta—. A més, hi ha altres usos industrials on apareix l'acrilamida, motiu pel qual alguns treballadors poden estar exposats a través del contacte amb la pell o de l'aire.


Comentaris

envia el comentari