Una persona preparant una de les dosis de la vacuna d'AstraZeneca amb un vial a les mans

Sanitat amplia als 69 anys la vacuna d'AstraZeneca i manté el veto als menors de 60

Es manté la incertesa en el col·lectiu de menors de 60 anys que ja ha rebut la primera dosi

La Comissió de Salut Pública ha acordat ampliar fins als 69 anys la vacunació amb AstraZeneca, tot mantenint la recomanació de no administrar-la als menors de 60 que es va pactar ahir al Consell Interterritorial de Salut. D'aquesta manera, se seguirà administrant el vaccí anglès al grup de 60 a 65 anys i un cop s'acabi es passarà al pròxim grup, el 5C, que inclou les persones entre 66 i 69 anys, segons l'estratègia pública de vacunació acordada per l'executiu estatal i les Comunitats Autònomes. Segons ha explicat el Ministeri de Sanitat, l'objectiu és completar «com més aviat millor» la vacunació de la població més vulnerable.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

El departament de Carolina Darias, però, encara no ha donat cap resposta a aquelles persones menors de 60 anys que ja han rebut la primera dosi de la vacuna d'AstraZeneca. En concret, sobre aquest col·lectiu la Comissió de Salut Pública ha indicat que comunicarà «pròximament» la decisió sobre la segona dosi «segons s'actualitzi i ampliï l'evidència científica, les avaluacions de l'Agència Europea del Medicament (EMA) i en comunicació amb altres països de la Unió Europea».

Cal recordar que a darrera hora d'ahir, el Consell Interterritorial de Salut va aprovar que des d'aquest dijous la vacuna d'AstraZeneca només s'administri a persones majors de 60 anys. Aquesta decisió suposa un gir de 180 graus en l'estratègia de vacunació que fins ara s'estava executant a l'Estat espanyol, ja que el vaccí de la farmacèutica britànica s'administrava fins ara a persones d'entre 18 i 65 anys.

L'EMA assegura que les trombosis són un «efecte secundari infreqüent» del vaccí

Cal recordar que l'EMA concloïa ahir que les trombosis estranyes detectades en alguns vacunats poden ser «un efecte secundari infreqüent» del vaccí d'Oxford-AstraZeneca i les catalogarà com a tal a partir d'ara. L'EMA ha trobat un «possible vincle» entre un reduït nombre de casos de trombosis amb nivells baixos de plaquetes i el medicament britànic.

Tanmateix, el regulador de la Unió Europea continua aconsellant el seu ús perquè els «beneficis superen els riscos». Això sí, l'EMA demana a metges i vacunats que siguin «conscients de la possibilitat que es produeixin» aquests casos molt rars durant les dues setmanes posteriors a la vacunació.