Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una sanitària administra una dosi de la vacuna contra la Covid-19 a una dona amb mascareta

Si t'has posat la vacuna d'AstraZeneca en els últims 14 dies, Sanitat et busca

S'està fent un seguiment de possibles casos de trombosi

Una sanitària administra una dosi de la vacuna contra la Covid-19 a una dona amb mascareta
S'està fent un seguiment de possibles casos de trombosi| Europa Press


El Ministeri de Sanitat ha enviat un escrit als centres de salut i hospitals de tot Espanya en què se sol·licita als sanitaris que posin molta atenció en els possibles casos de trombosi venosa cerebral que estiguin relacionats amb la vacuna d'AstraZeneca. Especialment, els requereix que emetin un comunicat amb aquelles persones que es van vacunar en els 14 dies anteriors a la presentació de símptomes.

Atenint-nos als casos que s'han donat a Europa, les persones afectades van començar a notar els símptomes entre 3 i 14 dies més tard de rebre la vacuna. Sanitat demana que, davant símptomes com mal de cap intens, visió borrosa, falta de sensibilitat o alteració de la parla i del caminar, es posi especial atenció i es notifiqui a un professional mèdic, si bé és veritat que la cefalea seria el símptoma més habitual en aquests casos.

Fer un estudi «com més aviat millor per iniciar tractament sense dilació»

Si el pacient té algun dels símptomes esmentats, el més recomanable és realitzar un TAC cerebral amb contrast, una ressonància magnètica cerebral, una arteriografia, un recompte de plaquetes i un estudi de coagulació. A més, es recalca des de Sanitat que, en notar els primers símptomes, es faci un estudi «com més aviat millor per iniciar tractament sense dilació».

La Societat Espanyola de Neurologia ha apuntat aquest dimarts, 16 de març, que tot i que parlem d'una situació greu i és necessària l'assistència urgent, el 80% dels casos acaben sent un èxit i els pacients es recuperen sense problemes majors. Tan sols un 5% de les persones desenvolupen algunes seqüeles que poden ser més severes.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Carolina Darias tranquil·litza la població després dels fets

Carolina Darias va assegurar dilluns passat que s'ajorna 15 dies la vacunació amb AstraZeneca fins que s'estudiïn a fons els efectes trombòtics vistos en els últims dies. «Ha saltat l'alerta per casos de trombosi poc freqüents», va sentenciar la ministra durant la seva rutinària compareixença dels dilluns.

«Assenyalen que és un cas de trombosi molt concreta. A l'espera de l'anàlisi del Comitè per a l'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància (PRAC) i seguint el principi de precaució, s'ha decidit la suspensió cautelar almenys durant dues setmanes de la vacunació», va expressar la ministra canària. «Són molt pocs casos i molt poc significatius», apuntava la titular de Sanitat. Finalment, Darias va posar en coneixement de la població que Espanya ha administrat fins al moment 939.534 dosis de la vacuna d'AstraZeneca i fins ara s'ha conegut tan sols un cas de trombosi.

Els efectes de la trombosi estan sent estudiats al detall

D'altra banda, la directora de l'Agència Espanyola del Medicament, María Jesús Lamas, reconeixia el passat dilluns que els efectes de la trombosi estan sent tractats de manera minuciosa. «Hem tingut coneixement dissabte d'un cas a Espanya de trombosi que cursava amb una disminució de les plaquetes, el que implica una activació irregular de la coagulació», va explicar Lamas en roda de premsa. «Afortunadament s'està recuperant», va sentenciar. Després del que ha passat a Espanya, també es va tenir coneixement de tres casos semblants a Europa, quatre d'ells a Alemanya.

Lamas també va incidir en què són 11 els casos de trombosi que s'han registrat a tot Europa. Amb tot, Espanya ha decidit ajornar l'administració de la vacuna d'AstraZeneca fins que el PRAC disposi dels resultats i puguem saber si aquests esdeveniments es relacionen amb la vacuna. «Ens sembla prudent parar, esperar la valoració del PRAC i després decidir si seguim amb la vacuna de manera general o restringida a algun grup concret», va explicar Lamas.