Peix i marisc variat

Sanitat diu quins són els 13 peixos lliures de mercuri que pots comprar a casa nostra

Si et preocupa la presència de mercuri al peix, et mostrem quines són les millors opcions

A tots ens encanta menjar peix. Però és cert que a alguns ens agrada més que a altres. No obstant, sí que és cert que la presència de mercuri en aquests aliments ens preocupa a tots.Quines opcions podem menjar de manera segura? Sanitat ha confirmat quins peixos tenen una escassa o nul·la presència de peixos.

Certs peixos contenen mercuri

Ja sabem que menjar peix és molt positiu i beneficiós per a la nostra salut. Per exemple, com veurem, la majoria conté àcids grassos saludables, ideals per al cervell i les nostres artèries. El peix, generalment, és tremendament ric en proteïnes, a més d'altres minerals i vitamines, però hi ha un problema.

 

Imatge d'un plat de sardines.
No tots els peixos són igual de saludables | Getty Images

I és que algunes espècies de peix, especialment els grans depredadors com el lluç de riu, també contenen metilmercuri, la ingesta del qual s'ha associat amb un risc més gran de malaltia coronària i pot reduir l'efecte cardioprotector dels àcids grassos omega de cadena llarga.

Per què trobem mercuri al peix?

El mercuri és un metall pesat que es troba de forma natural en diferents elements, com ara l'aigua, el sòl i l'aire. S'allibera al medi ambient de diverses maneres, inclosos processos industrials com la crema de carbó o fenòmens naturals com les erupcions.

Hi ha tres formes principals: elemental (metàl·lica), inorgànica i orgànica. Els éssers humans poden estar exposats a aquesta toxina de diverses maneres, inclosa la inhalació de mercuri durant les activitats mineres i industrials. També pots estar exposat en menjar peix i marisc, ja que aquests animals absorbeixen nivells baixos de mercuri a causa de la contaminació de l'aigua.

No obstant això, passat el temps, el metilmercuri en forma orgànica pot concentrar-se en els peixos més grans, sent altament tòxic i originant seriosos problemes de salut per als que els consumeixin.

 

Dos trossos de bacallà
Menjar peix contaminat és perillós per la salut. | Getty Images

Tot dependrà del tipus i nivell de contaminació present al peix. I se sap que els peixos més grans i subsistents tendeixen a contenir la major quantitat de mercuri.

Quins peixos estan lliures de mercuri?

D'acord amb un informe recent dut a terme pel CSIC, hi ha un total de tretze peixos que estarien lliures de mercuri, per la qual cosa el seu consum seria tan segur com interessant. És el cas de la sardina, seitó, bacallà, caramel, besuc, daurada, calamar, galant, moll de roca, corball, serrà, lampuga i salpa.

 

Llobarro
El consum de peix pot protegir el nostre organisme | Getty Images

La majoria, tots aquests peixos són rics en vitamines del grup B, vitamines A, i minerals com el magnesi, fòsfor, calci, sodi, seleni i potassi, entre d'altres. Això sí, es recomana encaridament evitar peixos com el peix espasa, tauró, tonyina vermella, marlí, verat o lluç de riu. Doncs són els peixos amb més concentració de mercuri, el qual acaba al nostre organisme en consumir-los.

Quins beneficis ens ofereix el peix?

El peix és un aliment ple de beneficis nutritius. Així mateix, a nivell mundial i també a Espanya, la malaltia de les artèries coronàries és una de les causes més comunes de mort, tot i que la incidència de la malaltia aquí ha disminuït considerablement en les darreres dècades.

S'ha estimat que una quantitat significativa de casos de malalties es podria prevenir amb una dieta que protegeixi la salut del cor, que inclogui, entre altres coses,peix.

Segons la majoria de les recomanacions nutricionals, elpeixforma part d'unadietasaludable. Per exemple, les recomanacions nutricionals espanyoles recomanen menjarpeixdues vegades per setmana.

Cal recordar que els estudis epidemiològics han trobat que elconsumdepeixi la ingesta dels omega-3 de cadena llarga , EPA i DHA presents alpeix, tenen una relació inversa amb el risc de malaltia de les artèries coronàries.

 

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp