Pla curt del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la reunió amb presidents autonòmics

Sanitat i les comunitats autònomes podrien aprovar aquest dijous el toc de queda

Es desconeixen els detalls de com seria

El Ministeri de Sanitat i les comunitats abordaran aquest dijous l'actualització del pla de resposta primerenca enfront del coronavirus per a tractar de frenar aquesta segona onada.Ho faran en una trobada en el qual posaran sobre la taula el debat de la possibilitat d'aplicar un toc de queda.

Mesura que, com ja va avançar el dimarts el ministre de Sanitat, Salvador Illa, requeriria de nou la declaració de l'estat d'alarma, que podria «adoptar-se en una part del territori o en tot», encara que «no hi ha cap decisió presa» de moment sobre la seva implantació ni sobre la franja horària en la qual s'aplicaria.

L'estat d'alarma era un dels escenaris que ja contemplava el pla de resposta primerenca enfront del coronavirus aprovat al juliol; es tractava de l'últim de tres, dissenyat per a quan ni les mesures autonòmiques ni les actuacions coordinades del Ministeri tinguessin els seus efectes per a contenir la propagació del virus.

Revisió del pla d'actuació

L'actualització del pla fa dies que s'està sotmetent a revisió i la seva versió final podria quedar aprovada aquesta tarda en la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut si passa abans el filtre de la Comissió Pública de Salut, convocada a les 12.00 hores, han informat a Efe fonts d'aquest departament.

En un esborrany inicial de l'actualització del pla conegut la setmana passada, el Ministeri proposava un sistema d'indicadors i nivells d'alerta per a regular unes respostes mínimes comunes de restriccions en tot el territori; la idea era establir en cadascun d'ells «unes actuacions mínimes, proporcionals» al nivell de risc de transmissió.

No obstant això, com ja va advertir el dilluns el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, era un esborrany sobre el qual s'anava a treballar fins a l'últim minut, per la qual cosa anava patiria modificacions. De fet, s'està treballant per a afegir-hi les diferents aportacions que han fet les autonomies a l'esquelet preparat per Sanitat; el document final que els presenti demà comptarà amb al voltant d'uns 8 indicadors principals i altres 15 complementaris per a actuar en funció del risc. El toc de queda podria ser una d'aquestes mesures, segons han avançat diversos representants autonòmics.

Iniciativa de Madrid avalada per altres comunitats

La precursora a plantejar aquesta figura, decretada en l'actualitat per exemple en ciutats com París i vuit àrees metropolitanes, va ser la Comunitat de Madrid; la seva proposta és que pugui prolongar-se des de la mitjanit a les sis del matí per a perjudicar el menys possible a bars i restaurants i evitar 'botellons' i festes en habitatges. De fet, la Conselleria de Sanitat madrilenya presentarà el divendres una ordre, que entrarà en vigor el dissabte, amb possibles tancaments d'activitat per hores per a reduir els contagis de coronavirus, especialment entre els joves.

Així ho ha indicat la presidenta regional, Isabel Díaz Ayuso, en una compareixença conjunta amb el vicepresident, Ignacio Aguado, en la qual tots dos han eludit utilitzar l'expressió «toc de queda».

El lehendakari, Iñigo Urkullu, s'ha mostrat «obert a la reflexió» sobre l'adopció d'un nou estat d'alarma en l'Estat i l'aplicació del toc de queda, però si abans s'han pres totes les mesures preventives i no han estat suficients, i si la seva aplicació és gestionada des de les comunitats autònomes.

Mentre que el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha advocat perquè en el Consell Interterritorial de Salut es faci un «plantejament enformat a escala nacional» en restriccions com el toc de queda. «Es pot dir toc de queda o que no quedem», ha especificat.

De la mateixa forma, el president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, ha demanat avui a l'Executiu central que, si el toc de queda és una mesura efectiva i recomanada per tècnics i experts per la recrudescència de la pandèmia del coronavirus, prengui una decisió unànime sobre aquest tema i que s'adopti per al conjunt del país.

La presidenta de La Rioja, Concha Andreu, ha avançat que encara que entre les mesures restrictives adoptades per a la seva comunitat (com el seu tancament perimetral) no està el toc de queda, aquesta qüestió s'analitzarà demà i «s'adoptaria també si fos necessària, una vegada que el govern d'Espanya articuli la seva figura legal».

Per part seva, la Comunitat Valenciana ja va anunciar ahir que estudia la possibilitat de demanar al govern el toc de queda en el seu àmbit territorial malgrat tractar-se d'una de les regions amb millors indicadors; i avui, el govern asturià també ha mostrat la seva disposició a estudiar la possible aplicació d'aquesta mesura amb caràcter nocturn si l'Executiu considera que pot ser eficaç.

El conseller gallec de Sanitat, Julio García Comesaña, ha considerat que aquesta eina és «interessant», però ha demanat criteris objectius per a determinar com i on s'aplicarà, i també definir exactament «què és».

Per contra, Canàries, la regió amb els millors indicadors de tot el país, demanarà que se l'exclogui si el govern estableix un toc de queda per a tot el país, ha anunciat el president de l'arxipèlag, Ángel Víctor Torres. Tampoc Balears es planteja ara per ara implantar el toc de queda perquè allí no és una «mesura prioritària», segons ha dit el portaveu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses de Balears, Javier Arranz.