Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Personal sanitari pren mostres a un treballador del polígon de Sant Quirze del Vallès per fer un test d'antígen

Sanitat confirma què farà amb qui es negui a posar-se la vacuna contra la Covid

Es vol saber per què es neguen a rebre la vacuna

Personal sanitari pren mostres a un treballador del polígon de Sant Quirze del Vallès per fer un test d'antígen

La consellera de Salut, Alba Vergés, declarava aquest cap de setmana durant una entrevista a 'El Suplement' de Catalunya Ràdio que Catalunya iniciaria la campanya de vacunació el diumenge, 27 de desembre, «si la vacuna arribava el 27».

Ahir, l'Agència Europea de Medicaments aprovava la vacuna de Pfizer contra el coronavirus i, finalment, tots els països europeus podran iniciar la campanya de vacunació el 27, tal com estava previst.

La vacunació contra la covid no serà obligatòria. No obstant això, des del Ministeri de Sanitat s'ha confirmat que es durà a terme un registre de les persones que es posin la vacuna i també d'aquelles persones que no se la vulguin posar.

En aquest sentit, la secretària d'Estat de Sanitat, Sílvia Cazón, ha declarat en una entrevista a Rac 1 que d'aquesta manera es podran «analitzar quines són les causes que provoquen el rebuig a la vacunació en diversos grups de la població». I, amb aquesta informació «podrem insistir en les campanyes informatives i de divulgació per explicar els beneficis de les vacunes».

Un 28% dels ciutadans no està disposat a vacunar-se immediatament

Un 28% dels ciutadans no està disposat a vacunar-se immediatament quan es disposi de la vacuna, segons recull el baròmetre del CIS del mes de desembre. Per contra, un 64,1% apunta que ho farà. Aquest grup aglutina el 40,5% que ho farà sense cap condició, un 16,2% que ho farà si té garanties, si està provada o si és fiable, un 3,2% que ho farà si té informació suficient, un 3,6% que ho farà per consell de les autoritats científiques o sanitàries, i un 0,6% ho farà segons l'origen de la vacuna. Només un 5,3% no ho sap o dubta i un 2,5% aporta respostes diferents. 

El baròmetre està àmpliament dedicat a la gestió del coronavirus. Un 67,2% dels enquestats considera que caldria adoptar mesures més dràstiques per controlar-lo contra un 11,1% que diu que es podria continuar com estàvem. De les persones que van haver de contactar amb el personal sanitari, un 41,% diu que l'atenció va ser dona i un 36,3% molt bona. Un 80,1% va fer-se la prova de la covid i d'aquests un 28,8% va donar positiu. Dels que van passar la malaltia un 69,2% ho va fer amb símptomes lleus a casa, i un 15,9% amb símptomes importants, però també a casa. Un 14,8% va ingressar a un hospital.

Els ciutadans també apunten que calen reformes a la sanitat espanyola (84,3%), majoritàriament dedicar més recursos econòmics al sistema, augmentar les plantilles, augmentar la coordinació amb les CCAA i augmentar les instal·lacions i els recursos. Preguntats per qui s'hauria de fer càrrec de la gestió de la pandèmia, el 70,3% diu que ho han de fer el govern espanyol i les CCAA en col·laboració. Un 16,7% creu que ho ha de fer en solitari el govern d'Espanya i un 6,3% només les CCAA.