Imatge d'un home amb mascareta durant el confinament del coronavirus

Sanitat pren una dràstica decisió amb les quarantenes a Espanya

Les autoritats segueixen relaxant les restriccions contra el coronavirus

El coronavirus segueix a Espanya, però sembla que cada cop es manifesta menys. Des que vam superar fa més o menys unes tres setmanes el punt àlgid de la sisena onada generada per òmicron, les coses han canviat. I és que la població ja veu amb altres ulls la situació al país.

Les xifres de contagis, ingressos hospitalaris i morts s'estan reduint considerablement al territori, i per això Sanitat ha pres cartes a l'assumpte. Ara, l'última decisió de l'entitat ha cridat força l'atenció dels ciutadans, però alhora aquesta nova mesura l'han rebut amb els braços oberts.

Dues persones caminant pel carrer amb mascareta.
Espanya presenta unes xifres de coronavirus que alegren els ciutadans | Pixabay

Així doncs, sembla que arribem a la recta final de la pandèmia. Tot i això, el coronavirus continua present, i no hem d'abaixar la guàrdia sota cap circumstància.

Cada cop falta menys

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes consideren que és el moment oportú per aixecar algunes de les restriccions vigents a la nació. Actualment, les autoritats han posat el focus en una de les mesures més tedioses: les quarantenes.

El confinament podria canviar dràsticament després de la decisió de Sanitat, que té previst eliminar les quarantenes per als contactes estrets de persones infectades. Però, cal destacar que només s'aplicarà aquesta norma quan la persona afectada estigui vacunada.

Tal com assenyala 'El País', la Comissió de Salut Pública donarà llum verda a aquesta decisió a la reunió que hi ha estipulada per demà, dimarts 1 de març, i davant la qual la població s'ha mostrat molt conforme.

Ara tot són bones notícies

D'altra banda, les quarantenes per als contagiats continuen igual, almenys de moment. Els positius hauran de mantenir l'aïllament de set dies, que es podria prorrogar a deu si el virus persisteix al cos.

Els contactes estrets d'aquests, sempre que s'hagin vacunat, no hauran de fer cap quarantena. Per tant, el 91% de la població adulta celebra aquesta decisió. En canvi, el 9% restant i la majoria dels nens hauran de romandre confinats.

Dues nenes amb motxilla anant a l'escola
Les quarantenes a les escoles catalanes ja han canviat| GTRES

L'última decisió de Sanitat contra el coronavirus no s'acaba aquí. I és que s'espera que les properes setmanes l'organisme també es manifesti al voltant de l'aïllament als centres escolars. L'eliminació de les quarantenes per a contactes estrets a infantil i primària és una cosa que tard o d'hora acabarà.

Tanmateix, hi ha una comunitat autònoma que s'ha avançat al terme escolar. Es tracta de Catalunya, que ja ha aplicat aquesta mesura a les seves escoles. I a més a més, a la regió també s'ha suprimit el recompte de casos en aquest àmbit.

La vacuna és cada cop més útil

Un altre dels beneficis que ha aportat la vacuna contra el coronavirus s'ha vist reflectit a la decisió del Ministeri de Sanitat. I és que gràcies al procés de vacunació, la població no haurà de romandre en aïllament encara que hagi estat un contacte estret amb un positiu.

Un home, vacunat a Barcelona el 24/03/2021.
La vacuna contra el coronavirus ha resultat realment útil a Espanya, un dels països amb més vacunats | Gtres

Això demostra l'eficàcia i la importància de la vacuna a Espanya, un dels països amb més vacunats a tot el món. La injecció, que ja ha evitat més conseqüències per la pandèmia, continua protegint els ciutadans.

Els no vacunats, que hauran de fer quarantena, són cada vegada menys. I potser aquesta darrera mesura aprovada per Sanitat faci replantejar la situació dels antivacunes, i finalment s'incrementi encara més el nombre de vacunats. Tot i això, hem d'estar atents a la reunió de demà, on es decidirà tot.