Sanitat defineix els grups de població que rebran la vacuna en tres fases a partir de gener

Illa sotmetrà el pla de vacunació de nou al Consell Interterritorial

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la roda de premsa d'aquest 28 de juliol del 2020
El ministre de Sanitat, Salvador Illa ho ha explicat aquest matí en roda de premsa | ACN

El ministeri de Sanitat ja ha definit els 15 grups de població en els quals dividir el total dels ciutadans espanyols i que aniran rebent la vacuna a partir del gener i fins a l'estiu. Així ho ha anunciat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una roda de premsa on ha apuntat que els primers quatre grups que seran vacunats, de forma voluntària, entre gener i principis de març són el personal sanitari, les persones que viuen en residències, els treballadors d'aquestes residències i els grans dependents.

En total, en aquesta primera fase es calcula que es podran vacunar un total de 2,5 milions de persones. La segona fase tindrà lloc entre març i principis de juny, i la tercera, en la qual es preveu que la vacuna arribi a tota la població, es durà a terme als mesos d'estiu. A més dels quatre grups que seran vacunats a la fase 1, n'hi ha 11 més, però el Ministeri apunta que es definirà quins entren a la fase 2 i a la 3 depenent de la informació i la disponibilitat de les vacunes. «Serà una decisió flexible segons evolució del procés de vacunació», ha afirmat el ministre.

Els altres grups que acabaran a la fase 2 i 3 són: persones en situació de risc, on entrarien els majors de 64 anys; persones que viuen o treballen en comunitats amb entorns tancats; persones vulnerables per situació socioeconòmica; persones amb treballs essencials; personal docent; població infantil; adolescents; població adulta; població que viu a zones afectades per possibilitat de brot; embarassades i mares en lactància; i persones que ja tenen immunització.

El ministre ha informat que els grups han estat dissenyats en funció del risc de mortalitat, risc d'exposició, risc d'impacte socioeconòmic i risc de transmissió. El pla de vacunació serà sotmès a avaluació del Consell Interterritorial que es reuneix aquest divendres i posteriorment al criteri de societats científiques, col·legis professionals i associacions de pacients. Per això, ha dit: «És una estratègia que s'anirà actualitzant per reduir la mortalitat amb eficàcia i protegint els grups més vulnerables», ha dit.

La vacunació no serà obligatòria

Davant la preocupació de certa part de la població, Illa ha apuntat que la vacuna «no serà obligatòria". «Tots els experts diuen que la millor decisió és que sigui una vacuna voluntària». Sanitat farà una campanya «per explicar a la ciutadania els avantatges de la vacunació» i de moment no es planteja establir requisits de vacunació per accedir a espais com escoles o hospitals.

L’obertura de les estacions d'esquí

Salvador Illa també ha recordat que durant l'últim Consell Interterritorial ja es va acordar la creació d'un grup de treball entre el ministeri i les comunitats on hi ha estacions d'esquí per coordinar mesures. Segons el ministre, el govern espanyol també les provarà de coordinar amb Andorra i França. Illa ha advertit que el més rellevant no és l'activitat de l'ski, sinó «l'afterski, que és el que cal treballar».


Comentaris

envia el comentari