ÚLTIMA HORA

🚨 Carme Forcadell i Dolors Bassa, obligades a tornar avui mateix a la presó

URGENT

📌 La pandèmia segueix reculant a Espanya abans d'un cap de setmana clau

La costum que Sanitat demana evitar sota qualsevol preu a les terrasses

El Consell Interterritorial acaba d'aprovar una nova recomanació

Clients a la terrassa d'un bar
Sanitat llança una nova recomanació per a les terrasses | Cedida

La coincidència de l'estrena de l'estiu amb l'arribada de la nova normalitat a Espanya ha portat aglomeracions a les terrasses que preocupen a Sanitat. Per minimitzar els riscos de contagi en els espais exteriors dels bars, el ministeri llança una recomanació molt important que té a veure amb les persones fumadores. La Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial de Salut coordinada pel ministeri de Sanitat i en la qual participen totes les comunitats, ha aprovat la recomanació de limitar més el consum de tabac a causa de la Covid-19. En concret, estableix que s'ha d'evitar el seu consum en ambients comunitaris i socials, també en terrasses.

Les terrasses són l'únic espai dels bars on es pot fumar, segons la Llei Antitabac. Però Sanitat recomana ara limitar el consum de tabac i, en cas de fer-ho, que sigui en espais separats oberts, extremant les mesures d'higiene personal de qui consumeix i amb rentat de mans previ i posterior a la manipulació de productes. Pel que fa a les pipes d'aigua, estris compartits pels clients en els establiments que disposen d'elles, Sanitat recorda que estaven prohibides en les diferents fases de la desescalada. Amb la nova normalitat, també considera oportú no usar-les, tenint en compte les recomanacions d'higiene establertes.

En tot cas, passa de ser una norma a ser una recomanació i la darrera la decisió la tenen les comunitats autònomes. Segons Sanitat, «ja hi ha algunes que estan desenvolupant de forma complementària la seva mateixa normativa». El posicionament del Consell Interterritorial avalat per Salut i les comunitats autònomes es basa en els nous riscos associats a fumar i vapejar. A més dels propis danys a la salut que provoca el tabac, el consell recorda que manipular la mascareta per fumar i el contacte de la boca amb els dits i el cigarret suposa un perill de transmissió.

En la seva recomanació afegeixen que el simple acte de fumar també implica l'expulsió de gotetes respiratòries i que aquestes poden contenir càrrega viral i ser altament contagioses. Es relaciona també l'acte de fumar amb el factor de relaxació de la distància social de seguretat, i entre els motius, sumen el de la propensió més gran a patir malalties respiratòries.

L'OMS ho desaconsella

La nova recomanació arriba a el mateix temps que l'OMS aclareix els dubtes sobre l'efecte del tabac al coronavirus. Aquest era un antic debat que deixava dubtes sobre si la nicotina ajudava a prevenir la Covid-19  o eren meres especulacions. Alguns estudis asseguren que la nicotina dificulta la penetració del coronavirus en les cèl·lules i per tant, conclouen que els fumadors tenen menys risc d'infecció. Ara, la OMS  s'ha pronunciat sobre això i ha determinat que no hi ha evidències provades d'això i que l'única certesa és que els fumadors tenen més risc de patir complicacions.

Segons un informe presentat avui per l'OMS, les persones fumadores tenen més risc de patir complicacions i morir. A més, recomana per norma general deixar de fumar, a través de les teràpies i els mecanismes que són d'utilitat per a això.


Comentaris

envia el comentari