El ministre de Sanitat, Salvador Illa en una roda de premsa

Sanitat manté el pla de Nadal, però permetrà a les comunitats ser més restrictives

El ministre Salvador Illa ha reconegut que hi ha preocupació per l'evolució actual de la pandèmia

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha comparegut aquest dimecres després del Consell Interterritorial de Salut per explicar les conclusions extretes en la trobada. En aquest sentit, Illa ha confirmat que es manté el pla especial de Nadal a Espanya.

«Ens quedem amb el pla de Nadal que ja aprovem, però s'ha decidit que les comunitats autònomes que ho considerin podran ser més estrictes en les mesures per la seva situació epidemiològica», ha avançat. «Per Nadal ens quedem a casa», ha indicat. 

En aquest cas, les comunitats que ho creguin convenient podran restringir la mobilitat de familiars i pròxims i reduir a menys de deu persones les reunions.

Molta preocupació per l'evolució de la pandèmia a Espanya

En aquest sentit, el ministre de Sanitat ha reconegut que «hi ha hagut una preocupació elevada per l'evolució de la pandèmia», tenint en compte l'augment de contagis que hi ha pocs dies abans de les Festes de Nadal.

I és que, aquest dimecres, les comunitats autònomes han notificat al Ministeri de Sanitat 11.078 nous casos de COVID-19, 6.196 d'ells diagnosticats en les últimes 24 hores, la qual cosa eleva als 1.773.290 la xifra total d'infectats a Espanya. A més, la incidència acumulada en els últims 14 dies per 100.000 habitants se situa en 201, enfront de 198 ahir, amb un total de 94.598 positius en les passades dues setmanes.

Respecte als morts, en l'informe publicat avui s'han afegit 195 nous, registrant-se un total de 48.596 persones mortes des del començament de la pandèmia, 811 persones en l'última setmana. En aquest sentit, Illa ha assegurat que el pla de Nadal aprovat fa unes setmanes es manté, si bé ara es permet a les comunitats que siguin «més estrictes» en les mesures si així ho consideren oportú.

«En el CISNS hem mostrat la nostra preocupació per l'evolució de la pandèmia, perquè la tendència descendent de les taxes d'incidència s'ha vist alentida i en altres comunitats ha començat una tendència ascendent, per la qual cosa és necessari continuar practicant d'una cultura de la prevenció», ha dit la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias.

Al mateix temps, el ministre de Sanitat ha informat que hi ha vuit comunitats autònomes on l'augment de la incidència de contagis és més elevat, per la qual cosa és necessari prendre mesures amb «promptitud i agilitat». «Hem aconseguit baixar la incidència d'una forma ràpida i eficient i no cal malgastar tot l'esforç acumulat que hem fet, per la qual cosa cal prendre decisions ràpidament i àgilment i amb la contundència necessària», ha recalcat Illa.

La Unió Europea, a punt d'autoritzar la vacuna

En aquest sentit, ha explicat que la Unió Europea està a punt d'autoritzar la vacuna, i que «s'està valorant que hi hagi un dia o data d'inici comú» per a començar a vacunar. Ara bé, «les mesures restrictives seguiran fins que no hi hagi una gran part de la població vacunada», ha reconegut. 

Pel que fa a la principal novetat contra la pandèmia, els tests d'autodiagnòstic, el ministre ha confirmat que es recomana la seva «no-prescripció», perquè «poden portar a l'autoengany». «Poden ser aplicats pel personal sanitari, però no poden servir d'autodiagnòstic», ha advertit Illa.