Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La nova vacuna contra la COVID-19 no necessita agulles

L'advertència de Sanitat sobre la variant òmicron del coronavirus: «Hi ha evidències»

Un informe del Ministeri de Sanitat tem que «suposi una reducció significativa en l'efectivitat de la vacuna»

La variant òmicron de la Covid-19 continua marcant l'actualitat. En aquest sentit, aquest divendres al vespre, el Ministeri de Sanitat ha fet públic un informe en què ha advertit que «augmenta l'evidència» que aquesta nova soca del coronavirus «escapa a la resposta immunitària originada per les variants prèvies i per les vacunes».

En l'Actualització ràpida de risc d'òmicron, publicada pel Ministeri de Sanitat aquest divendres, es recull que «des de l'última actualització, s'han detectat nombrosos casos d'òmicron a escala mundial i augmenten les evidències que aquesta variant escapi a la resposta immunitària originada per les variants prèvies i per les vacunes».

Major risc de reinfeccions, però les vacunes protegeixen davant la infecció greu

En aquest sentit, l'informe, signat pel Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries (CCAES), dirigit pel doctor Fernando Simón, assenyala que la variant òmicron «és la més divergent genèticament» de les que s'ha detectat durant la pandèmia. Això, segons el CCAES, «planteja una gran preocupació que pugui estar associada amb una reducció significativa en l'efectivitat de la vacuna i un major risc de reinfeccions».

Tot i això, segons l'estudi, les dades recollides apunten al fet que les vacunes ofereixen un grau important de protecció davant la infecció greu.

Canvis en la proteïna de l'espícula

Els experts del CCAES detallen que hi ha diversos canvis en la seqüència que codifica la proteïna de l'espícula —la clau que obre la porta a l'entrada del virus— de la variant òmicron que ja s'han descrit anteriorment i que «estan associats amb la fuita immunològica dels anticossos neutralitzadors o altres propietats».

Tot i això, els tècnics del CCAES aclareixen en l'informe que és més difícil de determinar la fuita immunològica dels anticossos no neutralitzadors i les cèl·lules T de memòria. En aquest sentit, recorden que les vacunes incrementen les cèl·lules T dels pacients per afrontar el virus.

«Les respostes de les cèl·lules T de memòria poden oferir una ruta cap a la immunitat duradora i la protecció contra el desenvolupament de malaltia greu, fins i tot en situacions en què l'evolució del virus condueix a mutacions de proteïnes de l'espícula que escapen als anticossos neutralitzadors preexistents», revela l'informe.

Tranquil·litat davant la gravetat dels casos

L'informe del CCAES, però, també tranquil·litza sobre la gravetat dels casos provocada per la variant òmicron del coronavirus. En aquest sentit, assenyala que de tots els casos d'òmicron notificats a Europa «la meitat dels casos van ser asimptomàtics i l'altra meitat va presentar símptomes lleus». Així mateix, tampoc s'han comunicat casos amb malaltia greu, hospitalitzacions o morts.

Tot i que aquesta notícia positiva, Sanitat ha demanat prudència, ja que «encara hi ha pocs casos detectats i a més són molt recents». Per això demana algunes setmanes més per confirmar aquestes primeres evidències.