Sanitat alerta del perill que suposen els túnels de desinfecció per a persones

Les autorietat recorden que tant l'ozó com altres substàncies químiques són perilloses per a les persones i que poden produir efectes adversos

Túnel desinfectant de la Société Alineair en un municipi de França
Sanitat alerta del possible perill que suposen aquests túnels desinfectants. | Alineair

El Ministeri de Sanitat assegura que actualment no existeix cap producte viricida que estigui autoritzat per al seu ús per nebulitzar sobre persones. Per això, adverteix que la tècnica d'aplicació que s'anuncia en els anomenats túnels desinfectants, que han proliferat les darreres setmanes en diversos punts de la geografia europea, «de cap manera» pot ser utilitzada sobre la població.

Aquests elements són com túnels de rentat que desinfecten i que majoritàriament s'utilitzen abans d'entrar a centres comercials, tot i que no han passat les corresponents comprovacions i no estan homologats. «Un ús inadequat de biocides introdueix un doble risc, possibles danys per a la salut humana i donar una falsa sensació de seguretat», assenyala Sanitat en una nota sobre l'ús de productes biocides per a la desinfecció de la Covid-19.

En aquest sentit, des del Ministeri de Sanitat han volgut recordar que tant l'ozó com altres substàncies químiques són perilloses per a les persones i que poden produir efectes adversos en les vies respiratòries, així com irritació a la pell i danys oculars.  A més, poden reaccionar de manera perillosa en contacte amb altres substàncies químiques. Per això, si s'utilitzen, Sanitat adverteix que s'han de ventilar adequadament els espais que s'han desinfectat abans d'ocupar-los.

Un prototip a França i un arc unflable a Palència

A França, concretament a la localitat de Turcoing, s'ha presentat un prototip que purifica, alhora, la persona i el carro de la compra. En entrar al túnel, es ruixa amb una solució d'hidrogen o ozó polvoritzat que, segons els impulsors, mata el 99% dels bacteris i elimina el coronavirus.

Imatge de l'arc unflable desinfectant que han instal·lat al municipi palencià de Becerril de Campos
L'Ajuntament de Becerril de Campos (Palència) ha instal·lat un arc desinfectant en una cèntica plaça del poble. | La 8 Palencia

Aquests tipus d'elements també s'han vist a Espanya. Fa pocs dies, el poble de Becerril de Campos, a Palència, presentava un arc desinfectant que l'Ajuntament ha instal·lat al centre del poble. En aquest cas, el túnel és unflable i nebulitza peròxid d'hidrogen, producte més conegut com a aigua oxigenada, sobre la persona.

«El líquid que es nebulitza sobre la persona no és tòxic i serveix per desinfectar», ha manifestat a EFE el responsable del Grupo Ke, una empresa especialitzada en l'organització d'esdeveniments i espectacles. Aquesta empresa ja ha rebut peticions diversos municipis de la províncies de Palència, Burgos i Sòria.


Comentaris

envia el comentari