El ministre de Sanitat, Salvador Illa, posant-se la mascareta en una roda de premsa a Madrid

Sanitat proposarà avui a les autonomies crear un grup de treball per fer al novembre una avaluació independent

El ministre Illa havia dit que l'avaluació es faria quan acabés la pandèmia, però ha acabat canviant d'opinió

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, presentarà aquest dimecres a les comunitats autònomes, en el si del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), un acord per crear un grup de treball que permeti definir el marc i les característiques principals de l'avaluació independent que es realitzarà sobre la gestió de la pandèmia, que podria començar a realitzar-se al novembre.

Una avaluació que, segons assenyala l'esborrany de l'acord, al qual ha tingut accés Europa Press, haurà d'encaminar-se a «generar valor i utilitat» als responsables polítics, als gestors, als professionals sanitaris i al conjunt de la ciutadania, inspirant-se en un «principi essencial» com és el de la independència avaluadora com a garantia de la legitimitat de les seves conclusions.

El canvi d'opinió del ministre Illa

Tot i que el ministre de Sanitat havia assegurat que l'auditoria de la gestió del coronavirus es faria un cop hagués finalitzat la pandèmia, finalment es realitzarà ben aviat. El canvi de posició d'Illa arriba després que la setmana passada mantingués una reunió amb diversos membres del grup de científics espanyols que a l'agost va publicar una carta a la revista 'The Lancet' en què demanaven una auditoria.

En aquest sentit, ara, Illa proposarà als consellers de Salut de les diferents comunitats autònomes la creació d'un grup de treball per definir la proposta marc per a la realització d'una avaluació independent sobre la gestió de la pandèmia que s'ha fet des del Sistema Nacional de Salut.

La secretària d'Estat de Sanitat presidirà el grup de treball

Segons l'esborrany de l'acord, aquest grup de treball estarà presidit per la secretària d'Estat de Sanitat, Silvia Calzón, i hi formaran part del mateix un representant de cadascuna de les comunitats autònomes —així com Ceuta i Melilla—. En les sessions a celebrar, els representants del grup de treball podran ser assessorats i estar acompanyats per tècnics i experts de les seves respectives administracions.

Aquest grup, tal com proposa Sanitat, elevarà al ple del CISNS una proposta de marc avaluador del Sistema Nacional de Salut que defineixi les línies d'avaluació, l'abast, els objectius, els paràmetres i quants elements resultin necessaris per a dur a terme una avaluació independent el «més completa possible» del conjunt del sistema.