YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Sanitat retira d'urgència un medicament per perillós i il·legal

El fàrmac es descriu com a natural sense ser-ho i conté substàncies que poden posar en risc la salut de certs pacients

Foto de recursos de un grupo de medicamentos de varios colores
S'ha retirat definitivament el fàrmac. | OCU

De nou salten les alarmes al voltant d'un medicament del mercat que pot posar en risc la salut dels ciutadans a Espanya. L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha prohibit la comercialització d'aquest fàrmac i ha ordenat la immediata retirada del mercat de tots els lots i exemplars, que estarien circulant de manera 'il·legal', sense que l'Agència, que depèn al seu torn de el Ministeri de Sanitat, l'hagi avaluat ni autoritzat prèviament, com marca rigorosament el protocol.

De fet, l'AEMPS ha tingut coneixement que s'estava comercialitzant el producte gràcies a la Conselleria de Sanitat de Galícia, la Conselleria de Salut de Múrcia i la Secció SEPRONA de la Comandància de Gijón, que en el marc de la 'Operació Pangea XIII' han descobert la venda del fàrmac sense passar pels laboratoris i controls oficials de Sanitat, i que, a més, es comercialitzava donant informació enganyosa al client sobre la seva composició, cosa que pot suposar un greu risc per a la salut de certs pacients.

Es tracta en concret de VICANPLUS càpsules, que es descriu com un producte natural indicat per restaurar la funció erèctil deteriorada, sense advertir al consumidor de la seva veritable composició, que no és exclusivament natural. El medicament conté, en concret, sildenafil i tadalafil, dues substàncies que podrien ser perilloses per a l'organisme, especialment en aquelles persones que puguin tenir al·lèrgies o presentar reaccions adverses davant el consum d'aquests inhibidors de la PDE-5 per la seva condició de salut o malalties prèvies.


Publicitat enganyosa

En descriure's com a natural, moltes persones, especialment les al·lèrgiques a algun tipus de medicament o les que presenten certes malalties i no poden prendre determinats medicaments pels efectes secundaris que els pugui comportar, podrien caure en el parany, creure que el producte només està fet a base de plantes i és realment natural, i comprar el fàrmac, aparentment segur per a ells, deixant de banda així els fàrmacs prescrits i degudament aprovats per Sanitat, que passen els controls adequats, on es detecten precisament enganys d'aquest tipus en l'etiquetatge.

VICANPLUS, distribuït segons l'etiquetatge per l'empresa Natural Innova, es ven com un fàrmac per restaurar la funció erèctil deteriorada, com apuntàvem. I ho fa augmentant el flux sanguini en el membre viril a través de la inhibició selectiva de la fosfodiesterasa 5 (PDE-5). El problema és que aquests inhibidors poden suposar un risc per a la salut en pacients amb: infart agut de miocardi, angina inestable, angina d'esforç, insuficiència cardíaca, arítmies incontrolades, hipotensió, hipertensió arterial no controlada, història d'accident isquèmic cerebral, insuficiència hepàtica greu, neuropatia òptica isquèmica anterior no artrítica o trastorns hereditaris degeneratius de la retina, com la retinitis pigmentosa. Poden aparèixer a més en alguns pacients reaccions al·lèrgiques i adverses greus, sobretot cardiovasculars.

El Laboratori oficial de control de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ha analitzat el medicament i, efectivament, conté substàncies que no apareixen en la seva composició: sildenafil i tadalafil. A més, les conté en una quantitat suficient perquè puguin modificar una funció fisiològica en el pacient que les pren, obtenint així acció farmacològica.

Encara que segons la Llei de garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris, aprovada per Reial Decret Legislatiu 1/2015 de 24 de juliol, el producte tindria la condició legal de medicament per aquesta acció farmacològica, la mateixa llei contempla el fet que tot medicament ha de passar pel control de l'Agència abans de comercialitzar-se. VICANPLUS es venia sense haver passat pel laboratori de l'Agència i a això se li suma la publicitat enganyosa a través de la qual s'ha estat venent, raons per les quals l'Agència ha estat contundent i, davant el perill i risc que suposa la venda del producte per a certs pacients, ha ordenat la retirada immediata del mercat.


Comentaris

envia el comentari