Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, durant la crisi del coronavirus

L’emergència sanitària dispara el retard en les llistes d’espera als hospitals tarragonins

Fonts sindicals alerten que la manca d'atenció presencial a primària està desviant els pacients a urgències

Imatge de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, durant la crisi del coronavirus
El retard pel confinament afecta a tots els hospitals de la província | Àngel Ullate

El mantra polític és que a la  crisi del coronavirus no es deixarà a ningú enrere. Bé, això no és cert, i no ho és de manera objectiva. Encara hi ha milers de casos de veïns, i veïnes, que no han cobrat ni un cèntim de l'ERTO. Alguns d'aquests casos especialment sagnants, com el del reusenc, en un ERTO, que va ingressar 0,28 euros per part del Servicio Público de Empleo Estatal.

En l'àmbit sanitari  també s'està quedant gent enrere. Els motius són molt més comprensibles que en altres sectors. El servei de salut ha centrat tots els esforços possibles a fer front a la pandèmia, obligant que certes  actuacions mèdiques  previstes passin a les  llistes d'espera. Encara no es coneix en quina quantitat exacta han augmentat  les llistes d'espera però, segons el gerent de la regió sanitària del Camp de Tarragona, el doctor Ramon Descarrega, «no ho han fet de manera significativa». «Ara bé», apunta Descarrega que s'expressa de manera transparent, «no han augmentat molt perquè s'han deixat de fer moltes  proves  durant aquests mesos».

L'escenari del rebrot

Descarrega explica a què s'està dedicant la gestió sanitària pública: «Estem en un moment, on hem de combinar tres escenaris. El primer, preparar-nos  per un rebrot. El segon, conèixer quina activitat mèdica s'ha deixat de fer durant aquests mesos i el tercer, quines noves activitats a fer han sorgit durant el confinament».

El risc del rebrot és present en algunes de les fonts sindicals consultades: «Tenim un panorama molt fotut per davant i hauríem de mirar de recuperar el temps perdut, abans que tinguem un rebrot important». El màxim responsable del CatSalut a les comarques de Tarragona apunta, però, que «treballem perquè puguem recuperar al màxim l'activitat però el principal objectiu és que, si hi ha un rebrot,  l'activitat normal dels nostres centres es vegi afectada al  mínim».

El que si tenen clar, des de la conselleria de Salut, és que, per recuperar  l'activitat mèdica perduda durant aquests mesos, haurem d'esperar fins a  l'any 2022. El motiu pel qual es poden trigar més de 18 a mesos a normalitzar les llistes d'espera és que «els sanitaris han d'arribar en bones condicions a l'escenari d'un possible rebrot, han de poder descansar i fer vacances». 

Un degotador al passadís d'un hospital
Durant l'estat d'alarma només s'han tractat els casos d'oncologia | iStockPhoto (sudok1)

La visió dels sindicats

Dues fonts sindicals de la sanitat tarragonina tenen clar que «les llistes d'espera han  pujat moltíssim». Una d'elles apunta que «la situació és molt fotuda. Com que hi ha risc de rebrot, hauríem de recuperar el temps perdut». Ara bé, segons aquestes fonts, no és que s'estigui recuperant «el temps perdut», sinó que «encara no s'han reprogramat les  visites anul·lades  als especialistes».

El confinament ha aturat l'activitat mèdica no urgent, «tant de visites com de quiròfan» i ara «encara no s'han reprogramat les  visites  als especialistes anul·lades i la llista d'espera per fer proves diagnòstiques a l'Institut de Diagnòstic per la Imatge és brutal». Així mateix, afegeixen un altre aspecte a tenir en compte per valorar l'estat actual del sistema sanitari: «el pitjor és que a  l'atenció primària  s'ha de fer una instància perquè et visitin. S'han parapetat i no estan visitant presencialment causant, així, que els  pacients acabin acudint a urgències».

 

La postura dels Col·legis

El president del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona, el doctor Fernando Vizcarro assegura que «si abans del confinament les  llistes d'espera ja eren  remarcables, doncs el confinament ho ha endarrerit tot». Vizcarro creu que «ens trobem en una tornada a la normalitat, normalitat reestructurada, com a l'atenció primària, on s'han aplicat mesures que fa temps que defensem: no és lògic tenir 150 visites al dia». El màxim responsable del col·lectiu mèdic tarragoní entén que «la  telemedicina ha vingut per quedar-se. El metge primer mirarà de solucionar-ho per telèfon i després ja decidirà si ha de passar visita presencial o realitzar alguna classe de prova». 

Des del Col·legi d'Infermeres i infermers de Tarragona admeten que «les llistes d'espera han augmentat, però és lògic, després de tenir els quiròfans tancats gairebé tres mesos. Tot s'ha aturat i només s'ha mantingut l'oncologia dins de garantia durant la pandèmia. És una situació generalitzada a tots els hospitals de la província de Tarragona». Aquest col·lectiu aporta una dada optimista, amb una puntualització important: «S'està molt a prop de  recuperar quasi el 100% de  l'activitat. Ara bé, encara s'ha de mantenir distància de seguretat a les sales d'espera; s'han de fer per a tota intervenció PCR prèvies; molt seguiment telemàtic...En definitiva,  nous protocols».