A partir de la setmana vinent, l'Hospital Sant Joan de Déu posarà en marxa el nou bloc quirúrgic format per vuit sales d'operacions amb alta tecnologia integrada. És un espai de 2.200 metres quadrats molt innovador, ja que es tracta dels primers quiròfans que integren una ressonància magnètica, un TAC i un arc híbrid a la mateixa sala que permeten obtenir imatges precises a temps real.
El nou bloc quirúrgic millorarà els temps i l'èxit de les intervencions
El nou bloc compta amb vuit quiròfans d'alta tecnologia i una sala de reanimació de 10 llits, quatre dels quals són per a pacients crítics i estan ideats per potenciar l'àrea del cor. La novetat d'aquest espai, segons el seu director, Juan José Lázaro, és la integració de la tecnologia en el procés quirúrgic que permetrà donar resposta a la «complexitat» que presenten alguns pacients.
El cap d'infermeria del bloc, Osmeli Navarro, assegura que es facilitarà una recuperació més ràpida al pacient i que gràcies als nous equipaments i tècniques menys invasives es preveu millorar els temps i l'èxit de la cirurgia. L'espai i l'equipament han suposat una inversió de 20 milions d'euros, 7 dels quals han estat assumits per CatSalut i la resta per diverses fundacions.
Segons Lázaro, l'espai respon a la necessitat «d'ajut tecnològic» per part d'alguns pacients i ha exemplificat els avantatges de comptar amb el nou bloc quirúrgic. En el cas de la cirurgia d'un tumor al cap, la integració de la ressonància dins el quiròfan permet comprovar si s'ha eliminat el tumor completament i si es pot finalitzar la intervenció amb èxit. Sense aquesta tecnologia, cal esperar dos o tres dies per fer la prova i veure el resultat de la intervenció.
L'hospital aposta per l'acompanyament i el confort de les famílies
A més, l'hospital també ha apostat per «humanitzar» el pas dels infants pels quiròfans i ha treballat l'espai perquè els pares puguin acompanyar el pacient fins a la sala de preparació quirúrgica, estar al seu costat fins que l'adormin i també quan desperti. Han apostat per un lloc que permeti l'acompanyament i que no obligui a separar els infants dels seus pares, ja que són el seu «millor ansiolític».
L'hospital ja havia començat a impulsar un disseny d'espai que mirés pel confort de les famílies, com la mesura que permet que els pares dormin amb els infants al centre, i ha continuat en aquesta la línia amb el nou bloc quirúrgic. I és que a part d'acompanyar els fills al quiròfan, els pares també podran saber on es troben en tot moment a través d'una aplicació mòbil i a un sistema de geolocalització.
Els quiròfans, per la seva banda, estan ambientats amb animals a les parets i tenen un sistema de música i d'il·luminació que permet modificar-se en funció de cada situació quirúrgica. A més, i en contra de l'habitual, els nous quiròfans tenen llum natural que permetrà als professionals treballar amb més bones condicions sempre que les necessitats de l'operació ho necessitin.