L’Hospital Sant Joan de Déu desenvolupa un tractament amb un virus per al càncer infantil de retina

El tractament ja s’ha provat en dos infants i ha obtingut bons resultats, i actualment es troba en fase d’assaig clínic

Sant Joan de Déu
L’Hospital Sant Joan de Déu desenvolupa un tractament amb un virus per al càncer infantil de retina | Twitter

L'Hospital Sant Joan de Déu ha desenvolupat un nou tractament experimental per al retinoblastoma o tumor de la retina, una malaltia que suposa l'11% dels tumors malignes en els nens menors d'un any. El nou tractament, que actualment es troba en la fase d'assaig clínic i que ja s'ha testat en dos infants amb bons resultats, consisteix en injectar un virus modificat genèticament dins de l'ull afectat pel tumor que selecciona, ataca i destrueix les cèl·lules cancerígenes.

Guillermo Chantada, oncòleg del centre, explica que el càncer infantil de la retina té una taxa de curació de gairebé el 100%, però que entre el 20% i el 30% dels casos el tumor no respon a la quimioteràpia el que obliga a extirpar l'ull per evitar el risc de metàstasi. «El nostre somni és que amb aquest nou tractament no haguem d'extirpar l'ull de cap més pacient», ha destacat.

Les investigacions van començar fa quatre anys

càncer retina
Imatge de la roda de premsa de presentació del nou tractament del càncer infantil de la retina | CatalunyaDiari.cat

L'Hospital Sant Joan de Déu, que ja va ser pioner en el tractament d'aquest tipus de càncer amb quimioteràpia intraarterial, menys tòxica que la sistèmica, va començar fa quatre anys les investigacions per trobar un tractament eficaç en aquells casos, entre el 20% i el 30% del total, que no responien a la quimioteràpia i que obligaven a extirpar l'ull del pacient.

  

La investigació que s'ha presentat aquest dijous, que es portada de la prestigiosa revista 'Science Translational Medicine', ha demostrat que el virus oncològic VCN-01, desenvolupat per modificació genètica de l'aedonovirus tipus 5, que normalment causa els símptomes d'un refredat, és capaç d'infectar i multiplicar-se només en els tumors i no en cèl·lules sanes de la retina. «Suposa un pas més en la línia de tendir a una medicina de major precisió», ha destacat el doctor Chantada.

El tractament ha obtingut bons resultats

El tractament, que actualment es troba en fase d'assaig clínic, ja s'ha provat amb bons resultats en dos infants. El doctor Chantada destaca que tot i que en aquesta fase de l'estudi el més important era demostrar la seva baixa toxicitat i que el virus era ben tolerat, també posa en valor que s'han trobat indicis d'eficàcia que conviden a l'optimisme. A més, ha volgut puntualitzar que tot i que el virus modificat és molt habitual, només ha afectat les cèl·lules tumorals. 

càncer retina
El tractament ja s'ha provat amb bons resultats en dos infants | CatalunyaDiari.cat

 

El càncer de retina és el tumor ocular més freqüent entre la població infantil amb uns 8.000 casosdiagnosticats cada any. Actualment, els nens afectats reben en una primera fase quimioteràpia intraarterial, que s'aplica a través d'un llarg i fi catèter introduït a l'arteria femoral i conduït fins a l'artèria oftalmològica per, un cop allà, administrar localment la quimioteràpia.


Comentaris

envia el comentari