Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Sant Pere 2021

Una gran carpa al Parc de la Festa es convertirà en l'epicentre del Seguici Festiu de Reus per Sant Pere

Tindrà 70 metres de llarg i serà l'escenari de les quatre actuacions del Seguici, per a les quals caldrà aconseguir entrada

Corpus i Sant Pere tornen a adaptar-se a la pandèmia a Reus. El Seguici Festiu sortirà quatre vegades entre el 28 de juny i el dia 29 i ho farà al Parc de la Festa, en una carpa de 70 metres de llarg per on faran passades per al públic que tingui entrada. Pel que fa a Corpus, els Gegants seran els únics protagonistes i la canalla de les escoles reusenques, els espectadors.

Sense anomenar-la, s'ha tornar a confirmar que qualsevol mena de Tronada queda descartada. El pressupost de totes dues celebracions ronda els 375.000 euros en total. El regidor de Cultura, Daniel Recasens, insisteix que la filosofia és mantenir i adaptar els actes tradicionals segons les circumstàncies actuals, conscients que poden quedar curtes a finals de juny, i amb la porta oberta a ampliar el que es pugui fins llavors.

Tot i això, la programació en si es presentarà més endavant, i aquest dijous el que s'ha fet és apuntar els primers detalls i la línia general de treball. Haver d'incorporar les restriccions implica que «hi ha una multiplicació dels espais que acolliran actes, adaptats a la normativa, però amb l'aforament i la reserva d'entrades anticipades».

«La Festa es viurà a la Palma, a la plaça d'Anton Borrell, al Mas Iglesias, al Parc de la Festa, al Castell i en diversos centres educatius de la ciutat», ha detallat el regidor. Completes i la Processó de Sant Pere es faran dins de la Prioral com ja es van fer l'any passat.

A diferència d'aleshores, Recasens no ha aclarit si les localitats s'omplirien a través d'invitacions, com el 2020, o a través d'entrades de lliure disposició. Les que seran de lliure disposició son les entrades per veure el Seguici Festiu, que també seran gratuïtes.

Ha recordat que, com va passar per Misericòrdia, el fet que les entrades siguin gratuïtes «aboca alguns dels espectadors a reservar el lloc i després no assistir-hi; creiem que és molt important el compromís amb la cadira que reserves, però també creiem que fer pagar per la Festa Major contravé tota les normes de la cultura popular».

El Parc de la Festa, centre neuràlgic del Seguici Festiu

Pel que fa al Seguici Festiu, al Parc de la Festa s'instal·larà una carpa, batejada com 'El carrer de la Festa', de 70 metres de llarg per més de 30 d'ample, amb grades als laterals i completament oberta per garantir no només la ventilació natural, sinó unes condicions que permetin ser-hi a sota tenint en compte les dates de la festa major reusenca.

Tindrà un passadís central d'uns deu metres d'ample perquè els elements del Seguici entrin per un cantó, actuïn i surtin per l'altre. També en la línia de mantenir les restriccions, s'habilitaran espais perquè els elements del Seguici no tinguin contacte entre si. Cada ball i colla quedarà limitada, pel mateix motiu, a 20 persones segons apunten alguns membres del Seguici, que ahir eren presents a la reunió que van mantenir amb l'Institut Municipal Reus Cultura precisament per explicar què es preveu per Sant Pere.

Unes actuacions que veuran les 1.000 persones d'aforament que es calcula que podrà tenir la carpa. Podria arribar fins a més de 1.200 localitats si s'aixequés la limitació actual del miler de persones, encara mantenint només el 50% d'aforament per garantir distàncies de seguretat.

Si a final de junt s'hagués deixat de restringir l'aforament, podria encabir més de 2.400 persones. La intenció és que diumenge, 27 de juny, hi actuï el Seguici petit, mentre que el Seguici Festiu ho farà una vegada el dilluns 28 de juny i tres vegades més el dimarts 29, dia de Sant Pere, dues al matí i una més al vespre.

S'ha optat pel model d'una carpa perquè des de dins del mateix Seguici, s'havia reclamat eliminar l'escenari. «Una de les demandes que ens feien era que 'la festa no pot ser dalt d'un escenari, estem desdibuixant el que som i per tant, volem i necessitem ser a peu de carrer'», ha explicat Recasens.

«Ja que no podíem ser al carrer, el que hem fet ha estat dissenyar el nostre propi carrer de la Festa, que serà el nom que rebrà la carpa. Preguntat per la premsa, el regidor s'ha referit a altres propostes de cultura popular que sí que han anunciat que recuperaran el carrer.

Autora, regidor i directora de l'IMRC mostrant els tres cartells davant de l'Ajuntament de Reus
S'han fet tres cartells diferents per encabir la representació de tots els Elements Festius de Reus | Jordi Olària Gras

Els actes culturals amb consumició, per determinar

Un exemple d'anuncis que s'han fet sobre recuperar actes de carrer son les comparses de Berga. Per Corpus volen recuperar part de la Patum fent passades —cercaviles— de l'església de Sant Francesc a la plaça de Sant Pere. Daniel Recasens, regidor de Cultura de Reus, ha respost —demanant que no se'n fes una lectura hostil—, que «el nom no fa la cosa».

Ha aclarit que «és una molt bona notícia que la cultura popular torni, però veurem si per exemple a Berga el que es fa és tancar el carrer, qui hi va i qui no hi va...». Una altra comparativa que ha aclarit és la dels actes culturals amb possibilitat de consumir o d'instal·lar servei de barra, que ara mateix, des de Cultura no s'organitzen.

Recasens admet que hi ha hagut experiències amb diferents models, però insisteix que «avui per avui és molt complex barrejar-ho i estem treballant en les possibilitats». Una feina que podria veure els seus fruits per Sant Pere, en actes com per exemple els Concerts Vermut, però també en actes similars, de vermuts musicals, que algunes entitats organitzen per finançar-se.

Un altre acte on podrà tenir impacte és als «concerts de gran format» que pugui haver-hi per Sant Pere. La carpa on ballarà el Seguici Festiu pot acollir-los, segons ha apuntat Recasens, sense donar-ne més detalls. El que sí que ha aclarit és que, en cas que s'organitzin, «l'únic lloc que sí que tindrà un preu, encara que sigui un preu popular, son els concerts de gran format».

El programa en si no s'ha fet públic, ni l'ús concret de cada espai. Sí que s'ha confirmat que «les Varietées de Sant Pericu, els espectacles familiars, les actuacions del Ball de Dames i Vells i els Concerts Vermut mantenen els seus dies tradicionals, però amb un canvi d'emplaçament». Pel que fa al pregó, que no s'ha fet públic qui el pronunciarà, es farà al saló de plens, i es podrà seguir, previsiblement, de manera telemàtica i a través dels mitjans de comunicació.

Corpus recupera els Gegants i la canalla

Pel que fa a la festivitat de Corpus, la setmana vinent, també s'han adaptat els actes tradicionals a les circumstàncies. Del Seguici Festiu només actuaran els Gegants de Reus, i durant tota la setmana es faran passis cada dia per als alumnes entre P-5 i segons de primària de les escoles de la ciutat en un espai que no s'ha volgut fer públic.

«De la plaça del Mercadal passarà a un altre lloc de la ciutat durant tota la setmana, del 31 de maig al 4 de juny», ha detallat Recasens. També hi haurà l'ou com balla a l'atri de Sant Sebastià de la Prioral de Sant Pere, i la processó de Corpus es farà, el diumenge, a l'interior del temple.

S'ha optat perquè només ballin els Gegants de Reus —sense els Nanos i l'Àliga—, segons ha detallat el regidor, «perquè els Gegants poden tenir un sol ballador» i suposa, per tant, una adaptació més fàcil a les mesures que s'han de prendre en actes com aquest.

El cartell, homenatge a les persones que fan viure els elements

Aquest dijous s'ha presentat el cartell d'aquesta Festa Major de Sant Pere de Reus 2021. La seva autora és Meritxell Perpinyà, tot i que ha volgut deixar clar que hi havien participat més persones, a més dels models, trets dels Elements Festius mateixos. Ha explicat que el cartell «representa totes les persones que fan possible la Festa Major, el Seguici, que fan possible que els elements festius surtin a ballar».

Hi surt un membre de cadascun dels elements, tant del Seguici en concret, com dels Elements Festius que prenen part per Sant Pere, com el Ball de Dames i Vells, el Bou o el canó. Ha lamentat que «no podia sortir tothom» perquè, tal com recorda Perpinyà, «la Festa Major la fem entre tots, les persones del Seguici i el poble quan l'acompanya».

A l'hora de fer les fotografies, a través de la convocatòria que es va fer als elements, es va garantir que hi hagués representació de totes les franges d'edat i paritat entre homes i dones. Davant de la quantitat d'elements representants va optar per fer tres cartells en lloc d'un de sol «perquè els retrats agafessin més protagonisme i no quedessin tan diluïts si els posàvem tots en un mateix cartell».