ÚLTIMA HORA

🔴 La UE proposa una ajuda de 750.000 milions d'euros pel coronavirus

URGENT

🚨 Salut actualitza el recompte de morts pel virus a Catalunya i n'afegeix 277

«Tothom a Sant Roc corre perill de ser desnonat»

Veïns de Badalona que han ocupat pisos acudeixen al grup Sant Roc-Som Badalona en busca d’ajuda | La polèmica, bàsicament, l'ha destapat l'incendi mortal de la setmana passada
Diversos veïns del barri de Sant Roc s'han vist afectats per una allau de desnonaments a Badalona| CatalunyaDiari.cat

Des de l’incendi que hi va haver en un pis a Sant Roc, la passada setmana, s’han destapat diversos casos similars en aquest barri de Badalona. Molts veïns viuen en pisos de manera il·legal o després d’haver pagat a un anterior inquilí, també il·legal una quantitat de diners per ocupar el pis. Això també es tradueix en problemes a la xarxa elèctrica, similars al que va incendiar el pis de Badalona.

 

La plataforma Sant Roc-Som Badalona treballa per intentar evitar una allau de desnonaments al barri en els últims mesos. Enric Marín, membre de la plataforma, denúncia que «l’ocupació és el símptoma d’un problema de pobresa. I de nova pobresa: gent que treballa, cobra 800 euros i no pot pagar lloguers de 600 euros» i per això gran part dels veïns de Sant Roc viuen així perquè no es poden permetre millors condicions.

 

El diari ‘El País’ s’ha posat en contacte amb la plataforma de desnonament i amb alguns dels afectats, que visiten a aquests professionals perquè els ajudin a evitar els seus desnonaments.

 

L'incendi d'un edifici a Badalona desencadenant dels desnonaments a Sant Roc | CatalunyaDiari.cat

 

Un gran nombre de veïns afectats

Entre alguns dels casos d’afectats ‘El País’ parla amb en Tomàs, un jove de 21 anys, casat i amb un bebè de dos anys, que treballa d’escombriaire a Badalona i ha anat empalmant contractes. El 28 de febrer serà desnonat, per això s’ha posat en contacte amb la plataforma Sant Roc-Som Badalona, que ja han aconseguit frenar cinc vegades el desnonament.

 

En Tomàs va abandonar la casa familiar fa dos anys i va ocupar il·legalment un pis, pagant a l’anterior ocupant 800 euros. Aquesta ha estat una pràctica bastant comú al barri. Però ara els bancs o Fons d’inversió són els nous propietaris dels habitatges, el que ha generat que comencin un gran nombre de possibles desnonaments.

 

Un altre cas és el dAdrian Dragusin, de 32 anys, d’origen romanès, que porta a Espanya des dels 14 anys i treballa de cuiner en un bar. Té tres fills petits en edat escolar i s’enfronta a la mateixa sort que el Tomás. Ell pagava des de feia vuit anys el lloguer fins que a l’estiu es va presentar a casa seva l’amo que no li va donar opció a negociar cap altra renta i li va demanar que marxés. «Però, on aniré?», es va preguntar compungit. «Jo vull pagar i donar-li una educació als meus fills».

 

«Tot el barri està en aquesta situació»

«Només volem tenir un sostre i estar tranquils», se sincera al final Tomás. «Si conec algú més en aquesta situació? Sí, als meus quatre cosins. Bé, tot el barri està igual». La plataforma Sant Roc-Som Badalona s’està reunint amb tots els afectats per ajudar-los i intentar frenar els seus desnonaments.

 

Una part important del barri es troba en aquesta situació: No tenen un document legal que certifiqui que viuen allà i l’electricitat s’acull a això per no donar d’alta la llum. Hi ha altres problemes afegits: la xarxa elèctrica està obsoleta i necessiten que Endesa la modernitzi, ja que hi podria haver risc de sobrecàrrega.

 

Xavier Garcia Albiol, vol presentar querelles per homicidi imprudent contra els responsables de l'incendi | CatalunyaDiari.cat

 

Querelles per homicidi imprudent

Albiol va anunciar querelles per homicidi imprudent contra els suposats autors que van punxar la llum i que va desencadenar l’incendi d’un bloc de pisos a Sant Roc. Adrián Dragusin assegura que «clar que ens preocupa. Això li pot passar a qualsevol i si poguéssim pagar, no estaríem aquí».

 

Una col·laboradora de la plataforma avisa de l’efecte rebot que tindrien els desnonaments en el barri per la incapacitat de molt veïns d’assumir l’augment dels lloguers. De fet, la plataforma quasi ja no afronta ja pagaments per hipoteques.Comentaris

envia el comentari